O maree de 200.000 credincioşi asista sâmbătă în Piaţa Sf. Petru la funeraliile lui Francisc, un Papă ”apropiat de oameni şi cu inima deschisă tuturor”, un ceremonial grandios, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi capete încoronate, relatează AFP.
Înainte ca funeraliile să înceapă, la ora locală 10.00 (11.00, ora României), preşedintele american Donald Trump, însoţit de soţia sa Melania, a intrat în Bazilica Sf Petru şi s-a recules la sicriul Papei, la fel ca ucraineanul Volodimir Zelenski, francezul Emmanuel Macron, brazilianul Lula şi argentinianul Javier Milei.
Clopotele bazilicii au sunat înainte de începerea ceremoniei în Piaţa Sf. Petru.
O lojă mare, în faţa bazilicii, amplasată în eleganta colonadă a lui Bernin nu i-a putut primi pe toţi credincioşii, care s-au revărdat pe bulevardul Concilierii.
Apoi, sicriul papei, care a murit de un AVC luni la vârsta de 88 de ani, a fost transportat în afara bazilicii, unde a fost primit în aplauze şi a fost instalat în faţa altarului la care se slujeşte slujba, în aer liber.
Sicriul, pe care s-a pus un exemplar al Evangheliei, a fost instalat în faţa unui altar la care se slujeşte slujba în aer liber.
Slujba este prezidată de către decanul de vârstă al Colegiului Cardinalilor, italianul Giovanni Battista Re. Ecrane uriaşe au fost instalate de-a lungul Via della Conciliazione, o arteră mare care leagă Vaticanului de malul Tibrului, pentru a permite mulţimii să o urmărească.
Francisc a fost un ”Papă apropiat de oameni şi cu inima deschisă tuturor”, a subliniat sâmbătă cardinalul italian Giovanni Battista Re în predica sa, subliniind ”gesturi şi ”îndemnuri (...) în favoarea refugiaţilor şi persoanelor deplasate nenumărate”.
Sunt prezenţi, de asemenea, prinţul William, regele şi regina Belgiei, prinţul Albert de Monaco şi soţia sa Charlene.
Înainte de ceremonie, Donald Trump a avut o întâlnire ”foarte productivă”, potrivit Casei Albe, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care nu l-a mai văzut de la acroşajul din Biroul Oval.
Preşedintele american a declarat cu câteva ore mai înainte că Kievul şi Moscova sunt ”foarte aproape de un acord”, la trei ani de la invazia Ucrainei de către trupele ruse.
Această întâlnire are o rezonanţă deosebită, ştiind că Papa Francisc nu a încetat nicidată să ”implore pacea”, mai ales în Ucraina, şi a îndemnat la ”reţiune şi negocieri oneste”, a amintit în omelia sa cardianulu Re.
Magnatul a dat mâna cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, în plin război al taxelor vamale între cele două continente.
BUSOLĂ MORALĂ
La deschiderea accesului în zori, mulţi credincioşi au dat fuga să prindă un loc aşezat, unii arborându-şi steagul naţional pe spate, alţii agitând o forografie a ”Papei săracilor”.
”Este o zi cu adevărat istorică”, a declarat emoţionat un bărbat din gabon, Jean-Roger Mounguengui, în vârstă de 64 de ai, venit împreună cu soţia să aducă unui omagiu primului papă sud-american.
”Nu puteam rata asta (...). Era un lider atât de mare”, declară o profesoară americană, Hibner Roncalli, în vârstă de 33 de ani, venită din Indiana, care se afla afară de la ora 3.00 dimineaţa împreună cu trei elevi.
”Este extrem de important pentru mine să vin aici, pentru că este un Papă care ne-a marcat generaţia”, a declarat Marine De Parcevaux, în vârstă de 21 de ani.
În total, aproximativ 50 de şefi de stat şi de guverne şi zece capete încoronate asistă la ceremonia funerară.
Săptămâna aceasta, peste 250.000 de persoane au aşteptat timp de ore să se reculeagă în faţa rămăşiţelor liderului celor 1,4 milioane de catolici, expuse sub auretul Bazilicii Sf, Petru.
În întreaga lume, slujbe şi priveghiuri au loc în memoria Pontifului al cărui mesaj viza dincolo de catolici.
La Buenos Aires, capitala argentiniană în care s-a născut Jorge Bergoglio în 1936, o slujbă în aer liber ste prevăzută sâmbătă.
Acest elan care reflectă popolaritatea acestui apărător neobosit al păcii, migranţilor şi celor marginalizaţi, care a devenit de-a lungul anilor o busolă morală într-o lume tot mai instabilă.
La fel ca pentru Ioan Paul al II-lea în 2005, peste 160 de delegaţii de şefi de stat şi capete încoronate asisită la aceste funeralii transmise în direct în întreaga lume.
În afară de secretarul general al ONU Antonio Guterres, sunt de asemenea prezenţi din Europa cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Stermer.
Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internţaională (CPI) a emis un mandat de arestare, a delegat-o pe Olga Lioubimova, ministrul Culutrii.
LUNETIŞTI
Măsurile de securitate sunt drastice.
Jandarmeria Vaticanului şi Carabinierii italieni sunt în alertă maximă şi supraveghează punctele de acces la Vatican, dotate cu controale de securitate la fel ca cele de pe un aeroport, inclusiv scanere cu raze X.
O zonă de excludere aeriană deasupra Romei a fost impusă, iar unităţi anti-dronă au fost desfăşurate şi aparate de bruierea undelor. Avioane de vânătoare sunt pregătite să decoleze, iar lunetişti sunt poziţionaţi pe acoperişuri.
După slujbă, sicriul va fi escortat de cealaltă parte a Tibrului, în centrul Cetăţii Eterne, până la Bazilica Sf. Maria Mare.
În acest sanctuar impozant din secolul al V-lea, în care se află mormintele a şapte papi a ales să fie înhumat Francisc.
Un grup de persoane sărace va fi prezent la sosirea sa pe treptele bazilicii, a anunţat Vaticanul, amintind că săracii aveau un loc privilegiat ”în inima şi magisteriul Sfântului Părinte, care a ales numele Francisc pentru a nu-i uita nicodată”.
Situat într-o mică nişă în apropierea altarului dedicat Sfântului Francisc, mormântul sobru de marmură va purta drept singură inscripţie "Franciscus", numele în latină al lui Francisc.
Jorge Bergoglio, foarte ataşat cultului Fecioarei Maria, obişnuia să se reculeagă în această bazilică, care face parte din tertoriul Vatcanului, înaintea şi la întoarcerea din vizitele sale în străinătate. Există, aşadar, o anumită logică a ceea ce reprezintă destinaţia ultimului său drum.
După slujbă, toate privirile se îndreaptă către cei 135 de cardinali electori, în vârstă de până la 80 de ani, convocaţi în Conclav, pentru a-l alege în zilele următoare, cu uşile închise, în Capela Sixtină, pe succesorul Papei Francisc.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.