Puternicul seism urmat de un tsunami care a afectat Insula Sulawesi din Indonezia s-a soldat cu 384 de morţi şi sute de răniţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de agenţia de gestionare a catastrofelor, relatează AFP.
Un bilanţ anterior indica, sâmbătă dimineaţă, 48 de morţi.
”384 de persoane au murit”, potrivit datelor de la spitale, a anunţat sâmbătă Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Numărul răniţilor a crescut la 540, a adăugat oficialul, care a solicitat, într-o informare de presă, ”personal, voluntari şi utilaje speciale”.
Imagini din oraşul Palu - cu 350.000 de locuitori - de pe coasta de vest a Insulei Sulawesi surprindeau corpuri zăcând în apropierea coastei, unele acoperite cu pături albastre. Epave de vehicule relevă violenţa valului care s-a abătut asupra insulei.
Agenţia s-a declarat de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau pentru pregătirea unui festival pe o plajă din Palu, vineri seară, cu puţin înainte de tsunami.
În contextul în care spitalele sunt depăşite de afluxul de victime, numeroşi răniţi sunt îngrijiţi afară. Locuitori transportă corpuri neînsufleţite, într-una dintre imagini apărând un bărbat care avea în braţe corpul unui copil plin de noroi.
Seismul a afectat în principal oraşul Palu şi regiunea vecină Donggala. ”La Palu (...) sunt clădiri, case care au fost distruse (...), hoteluri, spitale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.
”Credem că zeci sau sute (de victime) nu au fost încă degajate din dărâmături. Principalul centru comercial din Palu s-a surpat. Hotelul Rua-Rua (...) s-a scufundat, avea 80 de camere, dintre care 78 erau ocupate”, a adăugat el.
HOTELURI ŞI UN CENTRU COMERCIAL DISTRUSE
Palu şi regiunea oraşului au fost afectate de aproximativ 100 de replici după cutremurul puternic de vineri, care a avut loc imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României).
Acest cutremur cu magnitudinea 7,5, potrivit Institutului american de geofizică USGS, este mai puternic decât seria de seisme care a afectat Indonezia în luna august şi care a ucis peste 500 de oameni şi a rănit aproximativ 1.500 pe Insula Lombok, vecină cu Insula Bali.
Un tsunami s-a declanşat la puţin timp după aceea - cu o înălâime maximă de 1,5 metri - pe coasta din apropierea Palu.
Panica i-a făcut pe locuitori să fugă către locuri înalte din oraş, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni locale. O întegistare video surprinde un val care se abate asupra mai multor clădiri şi inundă o moschee.
At least one person died and 10 were injured, according to Indonesia's Disaster Management Agency, after a series of earthquakes struck the island of Sulawesi on Friday afternoon. https://t.co/AY6XjsM9eK pic.twitter.com/m0hWcIhYEf
— CNN (@CNN) September 29, 2018
”Am început să fug când am văzut valuri abătându-se asupra coastei”, a declarat pentru AFP Rusidanto, un locuitor din Palu care, la fel ca mulţi inodezieni, poată un singur nume.
ARMATA CHEMATĂ SĂ AJUTE
Imagini difuzate de agenţia de gestionare a catastrofelor surprind pagube importante - un centru comercial foarte avariat, la Palu, drumuri şi trotuare fisurate.
VIDEO: Tsunami hits Indonesian city of Palu after a major earthquake, as seen in footage circulating online https://t.co/EMVFIaiiz3 via @ChannelNewsAsia #TSUNAMI #Indonesia #earthquake #Sulawesi pic.twitter.com/ouZyhuEIWP
— Phil Buck (@Phil_Buck) September 28, 2018
Electrcitatea a fost întreruptă parţial în oraş, iar aeroportul a fost închis, la fel ca anumite artere care conduc în oraş.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat că armata a fost chemată să ajute în operaţiunile de căutare a victimelor în zonă.
Epicentrul cutremurului se află la 78 de kilometri nord de Palu. Seismul a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. El a fost resimţit şi pe insula vecină Kalimantan - partea indoneziană a Borneo -, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.
Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană şi eurasiatică - şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.
În 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.
În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...