Preşedintele american Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, asaltat de întrebări despre acuitatea sa mentală, anunţă că-şi va reevalua candidatura dacă ar fi diagnosticat cu o problemă medicală, în timp ce un nume greu în Partidul Democrat a relansat miercuri apeluri la retragerea sa din cursa la fotoliul de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru prima oară când Biden întredeschide uşa ideii de a-şi abandona campania.

”Dacă aş avea o problemă medicală care ar apărea, dacă cineva, medici ar veni să mă vadă şi ar spune «aveţi cutare problemă»”, a răspuns el într-un interviu acordat postului BET când a fost întrebat ce l-ar putea face să se gândească să-şi retragă candidatura la alegerile prezideţiale din noiembrie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Joe Biden îşi joacă supravieţuirea politică după contraperformanţa dezastruoasă din dezbatetrea cu Trump, care a provocat un val de întrebări despre capacităţile sale fizice şi mentale.

Miercuri, alesul din California Adam Schiff i-a cerut lui Biden ”să predea torţa mai departe”, subliniind că se îndoieşte că şeful statului îl poate înfrânge pe Donald Trump în noiembrie.

Schiff devine astfel alesul democrat de cel mai înalt rang care-i adresează public această cerere după dezbatere.

El este totodată primul care relansează acest apel după tentativa de asasinare a lui Donald Trump în timpul unui miting de campanie, sâmbătă.

Adam Schiff şi-a făcut anuţul cu puţin înainte ca preşedintele să înceapă să curteze alegători hispanici în Nevada.

Joe Biden "a fost unul dintre cei mai importanţi preşedinţi din istoria ţării noastre”, afirmă Schiff într-un comunicat transmis cotidianului Los Angeles Times.

”Însă naţiunea noastră se află la o răscruce de drumuri”, a adăugat el.

”O a doua preşedinţie Trump ar submina fundamentele însele ale democraţiei noastre, iar au am îngrijorări serioase cu privire la capacitatea preşedintelui de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie”, a adăugat el.

VOT VIRTUAL

Apelurile la retragere adresate preşedintelui au fost puse în surdină după tirurile împotriva rivalului său republican. Comunicatul lui Schiff pune capăt acestui interludiu.

Aproximativ 20 de aleşi din Camera Reprezentanţilor şi un senator au exercitat până în prezent presiuni asupra lui Joe Biden să abandoneze.

În mijlocul acestor tensiuni, conducători ai Partidului Democrat au anunţat miercuri că vor să accelereze procesul nominalizării lui Biden prin intermediul unui sistem de vot virtual, spre marea nemulţumire a celor care speră să-l vadă retrăgânsu-se din cursă.

Acest sistem ar permite să se voteze virtual în prima săptămână din august, în loc să se aştepte Convenţia Democrată, care începe la Chicago, la 19 august, în cursul căreia candidatul urmează să fie învestit în mod oficial în vederea alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Unii democraţi au criticat aprig acest proiect, apreciind că este vorba despre un mod de a impune cu forţa candidatura lui Joe Biden, în pofida îndoielilor cu privire la capacitatea sa şi fără să se discute eventuale alternative.

Unii aleşi vor să semneze o scrisoare prin care să senunţe acest lucru.

Vicepreşedinta Kamala Harris este considerată drept favorită în cazul unei retrageri a lui Biden.

Oficiali democraţi estimează că operaţiunea virtuală ar urma să se încheie înainte de 7 august, data-limită stabilită de către statul Ohio în vedetrea prezentării nominalizărilor candidaţilor.

Biden afirmă că alegătorii democraţi îl susţin, însă potrivit unui ultim sondaj aproape două treimi dintre ei vor ca preşedintlee să se retragă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.