Patru ostatici israelieni - o femeie şi trei bărbaţi - au fost salvaţi în viaţă de trupele israeliene din captivitatea Hamas într-o operaţiune îndrăzneaţă desfăşurată în centrul Fâşiei Gaza în cursul zilei de sâmbătă, a anunţat armata israeliană (IDF), potrivit The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Aripa armată a Hamas afirmă că Israelul a ucis o parte dintre ostatici în timpul operaţiunii desfăşurate la al-Nuseirat

UPDATE - Bilanţul palestinian al bombardamentelor israeliene din al-Nuseirat a crescut la 210 morţi, iar mulţi alţi localnici, între care numeroşi copii şi femei, au fost răniţi, a anunţat biroul de presă al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
CITEȘTE ȘI Bilanţul anunţat de Hamas în urma atacului israelian de la Nuseirat a trecut de 200 de morţi

UPDATE -  Oficialii palestinieni spun că un atac israelian în zona respectivă a ucis peste 50 de persoane, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI Palestinienii spun că au murit 50 de persoane într-un raid israelian efectuat în zona de unde au fost eliberaţi cei patru ostatici din Gaza

UPDATE - Biroul preşedintelui israelian a dat publicităţii o înregistrare video în care ostatica salvată, Noa Argamani, care are 25 de ani, primeşte un apel telefonic de la preşedintele Isaac Herzog.

"Sunt atât de fericită să mă aflu aici. Vă mulţumesc pentru tot, vă mulţumesc pentru acest moment", a declarat Argamani zâmbitoare, stând alături de tatăl ei într-o cameră de spital.

Într-o altă înregistrare video, vorbind la telefon cu premierul Benjamin Netanyahu, Argamani a spus: "Sunt foarte emoţionată. Nu am mai auzit ebraică de atât de mult timp", mărturiseşte tânăra.

O înregistrare video anterioară a lui Argamani care se reunise cu tatăl ei o arăta pe aceasta zâmbind şi îmbrăţişându-l.

Ea a fost răpită împreună cu prietenul ei Avinatan Or de la festivalul Supernova în dimineaţa zilei de 7 octombrie. Se crede că prietenul ei este încă în captivitate.

Argamani a devenit una dintre feţele crizei ostaticilor atunci când imaginile cu răpirea ei de către doi bărbaţi pe o motocicletă au apărut online. În imagini, Argamani strigă, tulburată: "Nu mă omorâţi!", reaminteşte Reuters.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Cei patru ostatici eliberaţi sâmbătă, care au fost capturaţi de Hamas de la festivalul de muzică Supernova, în octombrie anul trecut, sunt Noa Argamani (25 de ani), Almog Meir Jan (21 de ani), Andrey Kozlov (27 de ani) şi Shlomi Ziv (40 de ani). Aceştia se află într-o stare medicală bună, au precizat Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

"Ostaticii au fost salvaţi din două locaţii separate din inima oraşului Nuseirat. Ei sunt în stare medicală bună şi au fost transferaţi la Centrul medical 'Sheba' Tel-HaShomer pentru examinări medicale suplimentare", precizează un comunicat al IDF, care promite că "forţele de securitate vor continua să depună toate eforturile pentru a-i aduce pe ostatici acasă".

Forţele speciale au efectuat simultan un raid asupra a două locaţii Hamas din Nuseirat, în centrul Gaza. De la una dintre ascunzători a fost salvată Argamani, în timp ce Meir Jan, Kozlov şi Ziv se aflau în cea de-a doua locaţie.

În timpul operaţiunii, în zonă au avut loc lovituri aeriene intense împotriva unor adăposturi Hamas şi în sprijinul trupelor terestre. Autorităţile medicale ale Hamas au raportat un "număr mare" de victime, precizează The Times of Israel.

Un agent al unităţii de elită antiteroriste Yamam a fost grav rănit în timpul operaţiunii de salvare a ostaticilor din Nuseirat, potrivit poliţiei israeliene. Ofiţerul a fost transportat la spital pentru tratament.

Nuseirat este una dintre puţinele zone din Gaza în care trupele terestre nu au instra încă în timpul războiului în curs împotriva Hamas, menţionează The Times of Israel.

Israelul anunţase săptămâna aceasta că mai mult de o treime dintre ostaticii încă deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza au murit. Dintre cele aproximativ 250 de persoane răpite şi duse în enclava palestiniană în timpul atacului Hamas asupra sudului Israelului, la 7 octombrie 2023, câteva zeci au fost eliberate în cadrul unui armistiţiu convenit în noiembrie, în timp ce alţi ostatici au fost recuperaţi - vii sau morţi - de către trupele israeliene.

Potrivit Israelului, până marţi, 4 iunie, 120 de persoane erau încă ţinute ostatice, dintre care 43 au fost declarate moarte de către autorităţile israeliene pe baza mai multor surse, inclusiv informaţii, înregistrări video de pe camerele de supraveghere şi analize medico-legale.

Oficialii israelieni susţin în privat că bilanţul morţilor ar putea fi mai mare.

Luni, armata israeliană anunţase moartea a patru ostatici deţinuţi de Hamas.

Eliberarea ostaticilor şi distrugerea Hamas au devenit priorităţi absolute ale Israelului în ofensiva sa în Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.