Cutremure puternice au lovit luni centrul Japoniei, determinând autorităţile să emită o alertă de tsunami pentru coasta de vest şi să ordone populaţiei din zona afectată să se refugieze în zone mai înalte.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE: Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,6 s-a produs în aceeaşi zonă la ora locală 18.08 (11.08, ora României).
Primii răniţi, majoritatea cu fracturi, au început să sosească la spitale. Accesul lor este îngreunat de drumurile avariate. Nu au fost raportate decese, dar au izbucnit incendii, există pene extinse de electricitate, întreruperi ale comunicaţiilor şi perturibări în transportul aerian şi feroviar.
CITEȘTE ȘI Japonia - Primii răniţi în urma cutremurelor încep să ajungă la spitale
UPDATE: Mii de case sunt fără curent electric, sunt perturbate zborurile şi serviciile feroviare în regiunea afectată, relatează Reuters.
Cutremurul cu magnitudinea cea mai mare, de 7,5, a declanşat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul unor părţi ale coastei Mării Japoniei, dar este aşteptat un val mai mare, care ar putea atinge 5 metri, a raportat postul public de televiziune NHK.
Rusia a emis, de asemenea, avertismente de tsunami în oraşele sale din Extremul Orient, Vladivostok şi Nahodka.
Autorităţile încă evaluează amploarea pagubelor, iar locuitorii trebuie să se pregătească pentru eventuale alte cutremure, a avertizat premierul Fumio Kishida în comentarii difuzate de NHK. "Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure şi îndemn oamenii din zonele în care se aşteaptă tsunami să plece cât mai repede posibil", a declarat Kishida.
Imaginile difuzate de NHK au arătat o clădire care se prăbuşeşte într-o coloană de praf în oraşul de coastă Suzu şi locuitori din oraşul Kanazawa care se ghemuiesc sub mese în timp ce seismul le zguduiau casa. Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, pe coasta opusă.
Peste 36.000 de gospodării au rămas fără curent electric în prefecturile Ishikawa şi Toyama, a declarat furnizorul de utilităţi Hokuriku Electric Power.
Trenurile de mare viteză spre Ishikawa au fost suspendate, în timp ce operatorii de telecomunicaţii Softbank şi KDDI au raportat întreruperi ale serviciilor de telefonie şi internet în Ishikawa şi Niigata, potrivit site-urilor lor.
Compania aeriană japoneză ANA a întors în aer patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea serviciilor de zbor către regiunile Niigata şi Ishikawa pentru tot restul zilei, potrivit TV Asahi.
Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a declarat că nu au fost confirmate avarii la centralele nucleare de pe malul Mării Japoniei, inclusiv la cele cinci reactoare active de la centralele Ohi şi Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui. Centrala Shika a Hokuriku din Ishikawa, situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, îşi oprise deja cele două reactoare înainte de cutremur pentru inspecţii periodice şi nu a înregistrat niciun impact în urma seismului, a precizat agenţia.
UPDATE: Multe case s-au prăbuşit în unele zone din Ishikawa, potrivit autorităţilor locale şi departamentelor de pompieri. Aproximativ 32.500 de locuinţe din prefectură au rămas fără curent electric, relatează cotidianul Nikkei.
O femeie în vârstă de 80 de ani din Itoigawa, prefectura Niigata, a căzut în timp ce se refugia după alerta de tsunami şi a suferit un traumatism cranian.
Valuri seismice au fost observate şi în prefecturile Toyama şi Niigata, a precizat agenţia meteorologică niponă.
Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur, a precizat guvernul japonez, care a înfiinţat o celulă de intervenţie de urgenţă la biroul prim-ministrului din Tokyo.
Compania East Japan Railway Co. a suspendat temporar operaţiunile tuturor liniilor Tohoku, Joetsu şi Hokuriku Shinkansen din cauza cutremurului.
UPDATE: Cel mai mare din această serie de cutremure, care s-a produs la ora locală 16.10 (09.10, ora României) în extremitatea nord-estică a peninsulei, a fost înregistrat iniţial cu magnitudinea de 7,4, înainte de a fi revizuit în creştere la 7,5, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), şi la 7,6, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze. Adâncimea a fost de numai 10 kilometri.
Alte cutremure s-au produs cu puţin timp înainte sau imediat după, pe aceeaşi peninsulă: primul de magnitudine 5,7 la ora locală 16.06, în interiorul ţării, altul de magnitudine 6,1 la ora 16.18, apoi alte trei cutremure cu magnitudini între 4,5 şi 4,8 până la ora locală 16.32.
WATCH: 7.6-magnitude earthquake hits western Japan. Reports of damage coming in pic.twitter.com/g2C1Fxetb4
— BNO News (@BNONews) January 1, 2024
"Toţi locuitorii trebuie să se evacueze imediat către zone mai înalte", a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce mai multe cutremure au lovit peninsula Noto, în prefectura Ishikawa, după ora locală 16.00 (09.00, ora României). "Ştim că locuinţele şi bunurile vă sunt dragi, dar vieţile voastre sunt mai importante decât orice altceva. Fugiţi în zonele cele mai înalte posibile", a îndemnat prezentatorul de la NHK.
Valuri cu o înălţime de peste cinci metri s-ar putea sparge în zonă, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze (JMA). "Valuri tsunami periculoase (...) sunt posibile pe o rază de 300 km de la epicentru, de-a lungul coastei Japoniei", a avertizat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC).
Valuri de peste 1 metru înălţime au lovit deja coasta oraşului Wajima din regiunea Ishikawa, a raportat postul NHK.
Video: NHK has aired this frightening footage of a building collapsing in Ishikawa during today's earthquake. It registered as 6+ on the JMA Seismic Intensity Scale. pic.twitter.com/K942Z9tKb4
— Jeffrey J. Hall (@mrjeffu) January 1, 2024
Situată pe Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările din lume în care cutremurele sunt cele mai frecvente. Ca urmare, arhipelagul aplică standarde de construcţie extrem de stricte, astfel încât clădirile sunt în general capabile să reziste la cutremure puternice, iar locuitorii sunt obişnuiţi cu acest tip de situaţie, pentru care se pregătesc în mod regulat. Însă Japonia este bântuită de amintirea teribilului cutremur cu magnitudinea 9,0 urmat de un tsunami uriaş din martie 2011, pe coasta de nord-est a ţării, un dezastru care s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi dispăruţi. Acest dezastru a dus, de asemenea, la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav de la accidentul de la Cernobîl din 1986.
O alertă de tsunami a fost emisă luni, în Japonia, după ce un cutremur de 5,7 şi un al doilea de 7,5 au fost înregistrate în centrul ţării de către centrul meteorologic japonez.
Potrivit UGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 16:10 (9:10, ora României) şi s-a simţit inclusiv în capitala Tokyo.
Cutremurul de 7,5 a fost urmat la nici 10 minute de o replică cu magnitudinea de moment de 6,2.
Seismul a zguduit luni o zonă extinsă de pe coasta Mării Japoniei, epicentrul fiind localizat în regiunea Noto.
Agenţia meteorologică japoneză a emis o alertă de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă vestice din regiunile Yamagata, Ishikawa, Niigata, Toyama, Fukui şi Hyogo.
Circulaţia trenurilor de mare viteză a fost suspendată, potrivit agenţiei Kyodo.
Potrivit agenţiei meteorologice, se crede că valuri cu o înălţime de până la 5 metri ar putea ajunge la Noto, în prefectura Ishikawa.
Guvernul japonez a înfiinţat o celulă de criză la biroul prim-ministrului din Tokyo. Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică dacă există nereguli la centralele sale nucleare.
Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power a declarat că în prezent nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar compania monitorizează atent situaţia, relatează Reuters.
Un cutremur uriaş şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, devastând oraşe şi declanşând avarii şi scurgeri la centrala nucleară de la Fukushima.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.