Uniunea Europeană şi Statele Unite anunţă marţi că examinează răspunsul final al Iranului la textul ”final” prous de UE în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, o etapă crucială după luni de negocieri dificile, relatează AFP.
Aceste negocieri între Iran şi marile puteri, deschise în aprilie 2021 la Viena, vizează o resuscitare a Acordului nuclsar internţaional (JCPoA, sigla în engleză a pactului) care garantează caracterul civil al programului nuclear iranian, acuzat, în pofida dezminţirilor sale, de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică.
”Textul final” propus de către UE permite o revenire a Statelor Unite în acord, din care au fost retrase de către Donald Trump în mai 2018, şi o ridicare a sancţiunilor americane impuse Iranului, cu condiţia ca Republica islamică să-şi respecte angajamentele asumate şi să înceteze să încalce limite prevăzute de document cu privire la îmbogăţirea uraniului şi alte activităţi nucleare sensibile.
”Am primit răspunsul iranian ieri (luni) seara. Îl studiem şi consultăm ceilalţi participanţi la JCPoA şi Statele Unite cu privire la calea de urmat”, declară AFP un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă şi de Secueitate Josep Borrell, facilitatorul acestor negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite.
Iranul, care ”a răspuns în scris” UE, consideră un acord posibil ”dacă Statele Unite reacţionează cu realism şi flexibilitate”, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a confirmat marţi că Statele Unite ”au primit, prin intermediul UE, comentarii iraniene şi le studiază”.
”CALENDAR”
Potrivit agenţiei iraniene de presă Isna, Teheranul ”se aşteaptă să primească răspunsul celeilalte părţi în următoarele două zile”.
Însă, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a lui Josep Borrell, Nabila Massrali, a răspuns, într-o conferinţă de presă, atunci când a fost întrebată despre timpul necesar studierii ”răspunsului” iranian, că ”în acest stadiu toată luma examinează răspunsul (iranian) şi nu este momentul să se speculeze cu privire la un calendar”.
Josep Borrell ”se află cu regularitate în contact cu toţi participanţii (la negocieri), inclusiv cu Statele Unite”, a declarat ea, subliniind că UE nu intenţionează ”să împărtăşească detalii cu privire la procesul în curs şi nici cu privire la poziţiile participanţilor”.
Acordul de la Viena din 2015, încheiat pe de o parte de Iran, iar pe de alta de Statele Unite, Regatul Unit, China, Franţa, Germania şi Rusia, a fost torpilat în 2018 de retragerea Statelor Unite şi de impunerea şi multiplicarea unor sancţiuni americane care asfixiază economia iraniană.
Ca represalii, Iranul s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord.
În urma unor negocieri haotice - suspendate în două rânduri -, UE anunţa la 8 august un ”text final” non-negociabil.
În cursul negociarilor de la Viena, UE a jucat un rol de intermediar între Washington şi Teheran, care nu întreţin relaţii diplomatice din 1980.
Potrivit Irna, ”divergenţele vizează trei puncte. Statele Unite şi-au exprimat verbal flexibilitatea cu privire la două (divergenţe neprecizate), însă acest lucru este necesar să fie inclus în text. A treia priveşte garanţia unui acord durabil”, cerută de Iran, cu scopul de a se asigura că Statele Unite nu se retrag din nou din acord.
”MAI APROAPE”
Cererea iraniană a retragerii de pe lista neagră americană a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, nu mai este pe ordinea de zi, potrivit unui oficial european.
Însă pe ea se află garanţii perene ale acordului cerute de către Teheran şi cererea iraniană ca Agenţia internţaională a Energiei Atomice (AIEA) să închidă problema instalaţiilor nucleare nedeclarate în Iran, unde s-au descoperit urme de uraniu îmbogăţit.
Un consilier al echipei negociatorilor iranieneni, Mohammad Marandi, declară că ”problemele aflate în suspans nu sunt dificil de soluţionat. Ele sunt legate de temeri ale Iranului din cauza încălcărilor trecute ale Statelor Unite şi UE”.
”Eu nu pot să spun că vom ajunge la un acord, dar suntem mai aproape decât înainte”, scrie el într-un mesaj postat pe Twitter.,
Departamentul de Stat american a refuzat, luni, să spună dacă Statele Unite sunt pregătite să aprobe planul UE şi s-a abţinut să se pronunţe cu privire la posibilitatea unei ridicări a sancţiuinilor americane în cazul unei unde verzi iraniene a compromisului european.
El a trimis din nou mingea în terenul Teheranului.
”Singurul mod de a ajunge la o revenire reciprocă în JCPoA (...) este ca Iranul să-şi abandoneze cererile inacceptabile, care depăşesc cu mult acordul”, a subliniat departamentul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...