Rusia trebuie ”să ia repede măsuri concrete şi tangibile” care să arate o dezescaladare a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina şi care ”ameninţă de asemenea pacea şi securitatea în Europa”, îndeamnă miercuri preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, relatează AFP.
”Aceasta este condiţia unui dialog politic sincer. Nu putem încerca etern diplomaţia de o parte, în timp ce cealaltă parte îşi adună trupele”, a avertizat Charles Michel în hemiciclul Parlamentului Europan (PE), la Strasbourg.
Russia's aggression not only endangers the stability and integrity of #Ukraine. It also threatens peace in Europe and the world.
— Charles Michel (@eucopresident) February 16, 2022
Russia's choice is between war and the tragic sacrifices that go with it. Or the courage of political engagement and diplomatic negotiations. pic.twitter.com/o95NTZEieD
Regatul Unit judecă Rusia, la rândul său, după ”fapte” şi nu după ”vorbe”, a avertizat miercuri ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, care consideră o invazie rusă a Ucrainei în continuare posibilă, în pofida anunţării unei retrageri a unor trupe ruse de la frontieră.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ben Wallace, care particpă miercuri, la Bruxelle, la o reuniune a omologilor săi din cadrul NATO, a declarat Sky News că nu a văzut ”probe” ale începerii retragerii evocate de Moscova.
”În realitate noi am văzut o consolidare continuă a unor lucruri precum spitale de campanie şi ssteme strategice de armament”, a acuzat el.
El îndeamnă ca ”Rusia să nu fie crezută pe cuvânt, ci să fie judecată după fapte”.
”Până când nu vedem o adevărată dezescaladare, cred că trebuie să fim toţi foarte prudenţi în privinţa direcţiei pe care o ia Kremlinul”, a avertizat ministrul britanic.
Potrivit spionajului britanic, Rusia şi-a desfăşurat 60% dintre Forţele terestre la frontiera cu Ucraina - ”peste 130.000 de militari”, dar şi o ”flotilă importantă”, acuză Wallace.
Acest lucru ar putea ”cufunda Ucraina”.
”Din acest motiv avem nevoie să vedem o dezescaladare clară, printr-o retregere de trupe, în timp ce începem negocieri cu Rusia”, subliniază Wallace.
Moscova a anunţat marţi că a început o retragere a zecilor de mii de militari ruşi comasaţi de mai multe luni la frontiera Ucrainei.
Miercuri, Moscova a anunţat sfârşitul manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele ruse din Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...