Rusia continuă să-şi consolideze importanta prezenţă militară la frontiera cu Ucraina, acuză miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care nu constată, ”în acest stadiu”, niciun semn de dezescaladare, în pofida declaraţiilor Moscovei, relatează AFP.
”Noi nu am constatat vreo dezescaladare pe teren, în acest stadiu. Din contră, se pare că Rusia continuă să-şi conssolideze prezenţa militară (...). Rusia poate în continuare să invadeze Ucraina fără preaviz. Capacităţile sunt acolo”, cu peste 100.000 de militari, a acuzat Jens Stoltenberg, la începutul unei reuniuni cu miniştii Apărării din NATO, la Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
NATO secretary general Jens Stoltenberg says there has been no signs of "de-escalation on the ground", adding that if anything, it appears Russia is 'continuing its military build-up'.#KayBurley: https://t.co/NElII4oNoc
— Sky News (@SkyNews) February 16, 2022
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/9UCJwjf4IM
”Consolidarea trupelor ruse la frontiera ucraineană continuă să fie o sursă de îngrijorare”, a declarat, la rânduş său, ministrul german de Externe Christine Lambrecht.
"If Russia invades Ukraine they will pay a high price" says NATO secretary general Jens Stoltenberg, adding that NATO will continue to "expose Russia's plans and actions to make it harder for them to conduct aggressive action against Ukraine".#KayBurley: https://t.co/NElII4oNoc pic.twitter.com/hiZH4CRAkA
— Sky News (@SkyNews) February 16, 2022
”Am auzit mesaje ale Moscovei cu privire la voinţa sa de a continua eforturi diplomatice şi suntem pregătiţi să dscutăm. Dar Rusia trebuie să facă ceea ce spune, să-şi retragă forţele, să scadă tensiunea”, a subliniat Stoltenberg.
”Urmărim foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Am constatat că au sosit trupe şi echipament greu, iar apoi o retragere a trupelor, însă echipamentele şi capacităţile rămân pe loc”, a insistat secretarul general al NATO.
”Noi vrem să vedem o retragere reală, de durată, nu doar o mişcare neîncetată de trupe (...). Suntem pregătiţi să ne întâlnim cu Rusia, dar ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a conchis el.
Rusia a anunţat miercuri, după mai multe săptămâni de tensiuni la frontiera cu Ucraina, sfârşitul ”exerciţiilor tactice în baze din Peninsula Crimeea” şi plecarea unora dintre forţele ruse, a căror desfăşurare alimentează temeri cu privire la o invazie rusă a Ucrainei.
”Unităţile din Districtul Militar de Sud care şi-au încheiat exerciţiile în bazele din Peninsula Crimeea se întorc pe calea ferată către bazele lor”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă.
Televiziunea rusă a difuzat imagini nocturne cu un interminabil tren care transporta blindate traversând Podul de la Kerci, construit cu mari cheltuieli de Rusia pentru a lega Crimeea de teritoriul rus.
Moscova a anunţat marţi o retragere ”parţială” a militarilor ruşi desfăşuraţi de săptămâni de zile la frontiera cu Ucraina, un semn al unei destinderi, după două luni de temeri cu privire la o invazie ”iminentă” a vecnului său, pe fondul unei crize ruso-occidentale.
Uniunea Europeană şi Statele Unite aşteaptă în continuare probe ale unei retrageri ruse de amploare, declarându-se prudent optimiste.
Rusia nu a precizat amploarea şi nici calendarul acestei retregeri.
Peste 100.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi, estimează Occidentul, la frontera Ucranei şi o cantitate importantă de material militar greu.
De asemenea, manevre militare importante ruso-belaruse continuă până duminică în Belarus, vecinul prorus al Ucrainei prooccidentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...