UNICEF avertizează, sâmbătă, asupra pericolului la care se expun copiii care fug din calea războiului din Ucraina. Ei pot fi victime ale traficului de persoane. Potrivit organizaţiei, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei.
”Copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuşi unui risc crescut de trafic şi exploatare de persoane. Traficanţii caută adesea să exploateze haosul mişcărilor populaţiei la scară largă şi, având în vedere că peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei în interiorul ţării, ameninţarea cu care se confruntă copiii este reală şi în creştere”, a transmis, sâmbătă, UNICEF, într-un comunicat de presă.
Organizaţia apreciază, citând datele unei analize recente, că 28% dintre victimele identificate ale traficului la nivel global sunt copii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Războiul din Ucraina duce la strămutări masive şi la fluxuri de refugiaţi – condiţii care ar putea duce la o creştere semnificativă a traficului de persoane şi la o criză acută de protecţie a copiilor”, a declarat Afshan Khan, director regional UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală.
”Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă”, a adăugat oficialul.
Organizaţia precizează că peste 500 de copii neînsoţiţi au trecut graniţa din Ucraina în România, în perioada 24 februarie - 17 martie.
”Numărul real al copiilor separaţi care au fugit din Ucraina în ţările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separaţi sunt deosebit de vulnerabili la trafic şi exploatare”, a mai transmis organizaţia.
Pentru a proteja şi sprijini copiii şi familiile care au fugit din Ucraina, UNICEF a înfiinţat ”Blue Dots” - spaţii sigure unice pentru copii şi femei – astfel e puncte existând şi în România.
UNICEF cere guvernellor din ţările vecine şi din alte ţări de destinaţie să consolideze controalele de protecţie a copilului la punctele de trecere a frontierei, în special cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii expuşi riscului.
De asemenea, organizaţia recomandă ca în adăposturi, gări urbane mari şi în alte locaţii prin care se adună sau trec refugiaţi, ar trebui implementate o verificare suplimentară pentru riscurile de protecţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.