Ungaria nu îşi va modifica legislaţia privind universităţile internaţionale în ciuda presiunilor din partea Uniunii Europene şi a ofertei Germaniei de a media un conflict privind o universitate finanţată de miliardarul american George Soros, a informat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, scrie Reuters.
Premierul ungar Viktor Orban, un naţionalist aflat des în conflict cu UE, a fost acuzat că restricţionează libertatea academică prin noile legi privind învăţământul superior, despre care Universitatea Centrală Europeană a informat că o forţează să părăsească ţara.
„Nu există nicio schimbare în viziunea noastră. Nu vom schimba legile şi regulile privind educaţia superioară în Ungaria. Vom opera în baza lor”, a declarat Kovacs.
Universitatea Centrală Europeană (CEU), înfiinţată de Soros, un filantrop liberal americano-ungar, îşi va muta o parte din operaţiuni în Austria începând cu septembrie din cauza legilor care nu îi permit să emită diplome americane.
Disputa, văzută ca fiind bazată pe neînţelegerile dintre Soros şi Orban privind imigraţia, este unul dintre principalele motive pentru care Partidul Popular European a suspendat partidul lui Orban – Fidesz – înaintea alegerilor europarlamentare.
La iniţiativa lui Manfred Weber, principalul candidat al Partidului Popular European pentru alegerile europarlamentare, guvernul landului german Bavaria şi Universitatea Tehnică din Munchen şi-au oferit ajutorul.
Oferind trei noi posturi de profesori şi noi cursuri pentru a completa cursurile CEU, guvernul şi Universitatea Tehnică au informat că vor deschide astfel o cale pentru ca CEU să emită diplome internaţionale.
Un oficial al guvernului ungar i-a transmis unui membru al opoziţiei din parlament că Ungaria consideră participarea bavareză în educaţia superioară din Ungaria ca fiind „un pas care măreşte încrederea”.
Balazs Orban, un secretar de stat în staff-ul prim-ministrului ungar, a declarat că guvernul este pregătit „să examineze posibilitatea emiterii unor diplome recunoscute în SUA, Germania şi Ungaria”.
Însă el a subliniat că toate universităţile trebuie să respecte legea din Ungaria iar Kovacas a precizat că deşi salută participarea Bavariei, acest lucru nu va duce la modificarea legii.
Rectorul CEU, Michael Ignatieff, nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia. El a afirmat într-un comunicat luna trecută că pentru a opri planul de a părăsi Budapesta, CEU doreşte un angajament clar de la Orban că va putea emite diplome.
„Acest angajament politic trebuie să fie susţinut de legislaţie care oferă o autorizaţie cu constrângere legală pentru toate operaţiunile CEU la Budapesta”, a afirmat Ignatieff.
După oferta din Bavaria şi ameninţarea Partidului Popular European de a exclude Fidesz, „s-a deschis o uşă”, a adăugat Ignatieff, însă el a precizat că garanţiile legale sunt esenţiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.