Ungaria, ultimul stat membru NATO care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, urmează să se exprime printr-un ”vot final” asupra acestei aderări ”pe care intenţionează s-o susţină”, cere marţi Partidul Fidesz al lui Viktor Orban Parlamentului ungar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cer preşedintelui Parlamentului să înscrie pe agenda sesiunii de la 26 februarie votul final asupra Protocolului aderării Suediei la Tratatul Alianţei Nord-Atlantice, pe care intenţionăm să-l susţinem”, anunţă pe Facebook preşedintele grupului parlamentar al Fidesz Mate Kocsis.

După luni de tărăgănări, premierul ungar Vikor Orban a dat un semnal favorabil aderării Suediei la NATO sâmbătă, într-un discurs de spre ”starea naţiunii”.

”Suntem pe calea cea bună a ratificării accesului” acestei ţări nordice ”la începutul sesiunii de primăvară a Parlamentului”, anunţa el, evocând ”paşi importanţi realizaţi în vederea restabilirii încrederii”.

ULTIMA UNDĂ VERDE

Liderul naţionalist ungar, care face opinie separată în Uniunea Europeană (UE) prin meţinerea unor legături stânse cu Kremlinul, şi-a anunţat de mult timp susţinerea de principiu a candidaturii suedeze la NATO, însă a tărăgănat.

El l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson în Ungaria, pentru a restabili ”încrederea”, după ani de ”denigrări” ale Guvernului ungar, acuzat de derivă autoritaristă.

Premierul suedez a acceptat invitaţia, însă a respins ideea unor ”negocieri” şi unor ”exigenţe” în dodsarul aderării ţării sale la NATO.

Până în prezent, însă, nu a fost programată nicio vizită.

Viktor Orban a promis să nu fie ultimul care să dea această undă verde, însă a fost devansat de către Parlamentul turc, care a aprobat în ianuarie aderarea Suediei la NATO, după 20 de luni de tergiversări.

Suedia şi-a anunţat candidatura la aderarea la NATO în mai 2022, în urma invaziei Ucraina de către Rusia, în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în aprilie al 31-lea stat membru al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

Cele două ţări vecine au pus astfel capăt unei perioade de zeci de ani de neutralitate după al Doilea Război Mondial şi apoi de nealiniene militară după Războiul Rece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.