Premierul suedez Ulf Kristersson se declară joi pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, în urma unei invitaţii a acestuia din urmă la o discuţie despre aderarea Suediei la NATO, relatează AFP.
”Finalizarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO în Parlamentul ungar va crea o bază solidă în vederea avansării în relaţiile noastre bilaterale”, îi transmite Ulf Kristersson lui Viktor Orban într-o scrisoare pe care AFP scrie că a consultat-o.
The Swedish Prime Minister, Ulf Kristersson, said, Thursday January 25, that he was ready to meet his Hungarian counterpart, Viktor Orban, in Budapest, in response to the latter's invitation to discuss Sweden's accession to the 'NATO. pic.twitter.com/BsZ4AgrbZD
— TheNewsCluster (@TheNewsCluster) January 25, 2024
Ungaria este ultimul stat membru NATO care nu a aprobat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Premierul suedez afirmă în această scrisoare că va dori să discute despre acest subniect, la Budapesta, ”la un moment oportun” pentru ambele ţări.
”Vom avea de asemenea o oportunitate de a ne întâlni la importantul Consiliu al Uniunii Europene, la Bruxelles, la 1 februarie”, subliniază Ulf Kristersson.
Parlamentul turc a ratificat marţi seara adearea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, după 20 de luni de tătăgănări, iar Ungaria a devenit astfel ultimul stat membru NATO refrectar.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să promulge în mjod oficial acest text.
Budapesta, care şi-a exprimat susţinerea de principiu a aderării Suediei la NATO, tergiversează de luni de zile o ratificare şi îndeamnă Stockholmul să-şi înceteze politica de ”denigrare” a Guvernului ungar, pe care-l acuză de derive autoritariste.
Viktor Orban l-a invitat marţi pe omologul său suedez în Ungaria, evocând necesitatea ”construirii unei încrederi reciproce solide” printr-un ”dialog politic mai intens”.
Ministrul suedez de Extene a răspuns cu răceală acestei invitaţii, subliniind că Suedia ”nu are motive” să negocieze în prezent cu Ungaria.
O aderare la NATO necesită o ratificare a tuturor membrilor Alianţei Nord-Atlantice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...