Un bărbat suspectat de uciderea cu arma albă a unei activiste ruse în domeniul drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) a fost arestat, iar anchetatorii evocă un ”conflict personal” şi modul de viaţă ”asocial” al victimei, relatează AFP.
Corpul voctimei, Elenei Grigorieva, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit ciuruit de lovituri de cuţit, în stradă, la începutul săptămânii, în sudul oraşului Sankt Petersburg (nord-vest), al doilea cel mai important oraş din ţară.
Rude ale victimei au dezvăluit că aceasta a fost ameninţată din cauza activităţilor sale ca activistă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Comitetul rus de anchetă a anunţat joi, într-un comunicat, arestarea unui suspect, născut în 1981, originar din fosta republică sovietică Kîrgîzstan, care a mai fost condamnat în justiţie.
”Anchetatorii au primit probe care confirmă că omorul a avut loc în cadrul unui conflict personal”, între ”persoane care se cunoşteau în prealabil”, afirmă comitetul.
Potrivit acestui organism, suspectul se afla în ”stare de ebrietate” şi i-ar fi aplicat victimei ”cel puţin opt lovituri de cuţit la faţă şi în spate”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 20 spre 21 iulie.
Anchetatorii subliniază că activista ”ducea o viaţă antisocială, bând adesea alcool, inclusiv cu suspectul”.
Elena Grigorieva era o activistă locală care participa cu regularitate la adunări în favoarea comunităţii LGBT, dar şi a deţinuţilor politici.
Ea milita, de asemenea, împotriva anexării Crimeei de către Rusia, dar şi în favoarea altor cauze.
Potrivit unui membru al opoziţiei, Dinar Idrisov, Elena Grigorieva ”a fost recent victima unor violenţe şi ameninţări”.
ONG-ul rus de apărare a drepturilor comunităţii LGBT ”Vîhod” (Coming Out), cu sediul la Sankt Petersburg, şi-a exprimat dubiile cu privire la anchetă şi a cerut publicarea probelor care îndepărtează alte motive ale crimei.
Asociaţia a evocat faptul că numele Elenei Grigorieva apărea pe o listă publicată în iunie de către o mişcare rusă ostilă homosexualilor.
În majoritatea cazurilor, ”forţele de ordine refuză să verifice şi să ia în considerare motive legate de ura faţă de LGBT ca grup social”, a denunţat ONG-ul într-un comunicat.
Alţi activişti pentru drepturile homosexualilor au povestit între timp că au primit ameninţări cu moartea şi că se tem pentru viaţa lor.
Homosexualitatea a fost considerată o faptă penală, în Rusia, până în 1993 şi o boală mentală până în 1999.
Din 2013, o lege pedepseşte cu amenzi şiînchisoarea orice faptă de ”propagandă” în rândul minorilor.
Numeroase încarcerări şi ucideri ale unor homosexuali au fost raportate din 2017, în republica rusă Cecenia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...