Membri ai unor grupări armate au incendiat un spital important la Port-au-Prince, capitala Haiti, în noaptea de marţi spre miercuri, care a fost scos din serviciu, potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi apropiată spitalului, relatează AFP.
Potrivit sursei apropiate spitalului, incendiul nu s-a soldat cu victime, însă a distrus cele patru săli de operaţie, laboratorul, două scannere şi birourile administraţiei Spitalului Bernard Mevs.
L’hôpital Bernard Mevs a été incendié lundi soir par des bandits l’information est confirmée par les médecins qui travaillent dans cet important Centre hospitalier de la capitale et du pays .#RFMINFO pic.twitter.com/8z1i2TTOTO
— Radio RFM 104.9 (@MARADIOFM) December 17, 2024
Atacatorii sunt membri ai unor ganguri care fac parte din coaliţie ”Viv ansanm” (”Trăim împreună”), care au folosit cocteiluri molotov pentru a incendia spitalul.
”Un simbol a fost făcut scrum”, deplânge sursa citată, care subliniază că impactul acestui atac asupra ofertei medicale în capitală va fi considerabil.
Une bonne partie de l’hôpital Bernard Mevs a été incendiée lundi soir par les gangs criminels armés. Plus rien n’échappe à la terreur imposée par ces criminels, pas même cet établissement médical de référence en Haïti, connu pour ses soins spécialisés et la prise en charge des… pic.twitter.com/SpsmG0iQLk
— Passion Info Plus (@passioninfoplus) December 17, 2024
Această instituţie privată, cunoscut printr-unele dintre cele mai performante tehnologii de imagerie medicală din ţară, juca un rol-cheie în sectorul medical din Haiti, o ţară săracă în Caraibe care se confruntă cu o violenţă endemică a unor ganguri armate şi o instabilitate politică.
În baza unui parteneriat cu statul, poliţiştii erau îngrijiţi în acest spital.
În spital erau formaţi studenţi la medicină din întreaga ţară, iat instituţia asigura îngrijiri tuturor categoriilor populaţiei, fără discriminări.
Acest incendiu intervine într-un context al unei insecurităţi tot mai mari la Port-au-Prince, unde atacuri ale unor ganguri au loc în mai multe cartiere de mai peste o lună.
La începutul lui decembrie, cel puţin 184 de persoane au fost ucise în execuţii ordonate de către un ”şef de gang puternic” împotriva unor ”practicanţi ai cultului woodoo”, potrivit ONU şi unui ONG local.
Sosirea în vară a unei Misiuni multinaţionale de susţăinere a poliţiei hatiene, conduse de către Kenya şi susţinută de către ONU şi Statele Unite, nu a condus la scădere a atrocităţilor grupărilor armate, acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri şi răpiri în schimbul răscumpărării.
Aceste grupări atacă clădiri importante şi au provocat, în noiembrie, închiderea traficului comercial pe aeroportul din capitala haitiană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.