Statele Unite au impus noi sancţiuni puterii preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, cu privire la deturnarea unor ajutoare alimentare guvernamentale, vizând un ”profitor” columbian şi trei fii vitregi ai liderului socialist, pe care Washingtonul încearcă să-l înlăture de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Principala ţintă a acestor sancţiuni financiare ţintite - care se adaugă unei lungi liste de măsuri punitive impuse în ultimele luni - este Alex Saab, un columbian acuzat de ”orchestrarea unei vaste reţele de corupţie care i-a permis fostului preşedinte Nicolas Maduro şi regimului său să tragă un uriaş profit din importuri şi distribuţia de hrană”, a anunţat joi, într-un comunicat, Departamentul american al Trezoreriei.

”Ei folosesc hrana ca pe o formă de control social, pentru a-i recompensa pe susţinătorii lor politici şi a-i pedepsi pe opozanţi, în timp ce bagă în buzunar sute de milioane de dolari, prin mai multe montaje frauduloase”, a denunţat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Programul guvernamental de ajutorare alimentară Clap se află în centrul acestor montaje, acuză Washingtonul.

”Ceea ce Trezoreria a scos la iveală este o reţea incredibil de sofisticată, al cărei scop este să fure hrana venezuelenilor celor mai săraci şi să facă profit pentru membrii regimului şi familia lor”, a denunţat un oficial american de rang înalt într-o discuţie cu presa, respingând acuzaţii ale Caracasului potrivit cărora sancţiunile americane sunt motivul crizei economice şi alimentare cu care se confruntă ţara.

În afară de Alex Saab, sancţiunile anunţate joi - care opresc accesul la sistemul financiar american al persoanelor respective - vizează alte nouă persoane.

Între cei vizaţi se află trei fii vitregi ai lui Nicolas Maduro, ai soţiei sale Celia Flores - Walter Flores, Yosser Flores şi Yoswal Flores - acuzaţi că au primit ”mită şi pe sub masă” de la Alex Saab, în schimbul unui acces la contracte guvernamentale ”supraevaluate” în cadrul programului Clap.

Administraţia lui Donald Trump nu a încetat să-şi înăsprească măsurile punitive impuse Venezuelei după ce l-a recunoscut, în ianuarie, pe opozantul Juan Guaido preşedinte interimar al ţării. Ea a impus un embargo petrolier şi a vizat alţi membri ai regimului, însă fără să reuşească să obţină, până în prezent, plecarea de la putere a lui Maduro.

Ea intenţionează să-şi crească presiunile şi să impună în curând sancţiuni Rusiei din cauză că susţine tabăra lui Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.