Parlamentarul Constantin Kosaciov, un membru proeminent al Consiliului Federaţiei Ruse, a cerut Moscovei să pregătească un răspuns ”dureros” faţă de noua lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, adoptată în mod covârşitor de către reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, transmite Reuters.
”Judecând după votul unanim din Camera Reprezentanţilor a SUA pe pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, Iranului şi Chinei, nu va exista nicio reuşită în relaţiile ruso-americane... De fapt, degradarea continuă a cooperării bilaterale a devenit inevitabilă”, a scris Kosaciov într-un mesaj postat pe Facebook.
Reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor au aprobat o nouă lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, care-l va forţa pe preşedintele Trump să obţină aprobarea congresmenilor înainte de o posibilă relaxare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea, sprijinirea rebelilor proruşi din Donbas şi implicarea în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
De asemenea, această lege este considerată esenţială pentru ca congresmenii să poată impună în mod direct noi sancţiuni împotriva Rusiei, fără să depindă de preşedintele de la Casa Albă.
Această lege trebuie să treacă în continuare de camera superioară a legislativului, unde senatorii sunt împotmoliţi în dezbaterea legii de abrogare a Obamacare şi încearcă să elimine toate obstacolele procedurale înainte de intrarea în vacanţa de vară a Congresului,
Nu este clară poziţia preşedintelui Trump vizavi de această lege, miliardarul având posibilitatea de a o semna sau de a o bloca prin veto, dând un semnal puternic al apropierii îngrijorătoare faţă de liderul Rusiei, Vladimir Putin.
”În timp ce preşedintele susţine sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord, Iranului şi Rusiei, Casa Albă va evalua legislaţia adoptată de Camera Reprezentanţilor şi aşteaptă ca forma finală a legii să ajungă pe biroul preşedintelui Trump”, a declarat noua purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders.
De asemenea, legea sancţiunilor vine într-un context extrem de complicat, în timp ce congresmenii investighează posibilele interferenţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului, care ar fi acţionat în favoarea republicanului Donald Trump.
Moscova a negat orice implicare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Congresmenii şi-au demonstrat sprijinul covârşitor pentru această lege, care impune sancţiuni şi împotriva regimurilor de la Teheran şi Phenian, votând 419 ”pentru” şi doar 3 ”împotrivă” în sesiunea din Camera Reprezentanţilor.
Asta înseamnă că există o susţinere bipartizană pentru impunerea de noi sancţiuni Rusiei, în ciuda poziţiei preşedintelui american, care vrea să menţină controlul complet asupra sancţiunilor impuse la nivel internaţional de către Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.