Rusia a ordonat terminalului de la Marea Neagră care gestionează exporturile de petrol ale Kazahstanului pompate de marile companii americane Chevron şi Exxon Mobil să închidă două dintre cele trei puncte de ancorare ale sale, pe fondul unui blocaj între Kazahstan şi OPEC+ privind producţia excedentară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operatorul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care exportă aproximativ 1% din oferta globală de petrol prin terminalul rusesc, a anunţat luni seara că cele două acostamente au fost oprite în urma unor inspecţii rapide efectuate de agenţia rusă care supervizează transporturile.

Întreruperea ar putea reduce la mai mult de jumătate exporturile CPC, dacă durează mai mult de o săptămână, au declarat surse comerciale pentru Reuters.

Ordinul rusesc către CPC a venit la doar câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că este nemulţumit de Rusia şi de ritmul progreselor în negocierile de pace cu Ucraina şi a ameninţat că va impune tarife secundare cumpărătorilor de petrol rusesc.

Prin conducta CPC este transportat petrol din Kazahstan inclusiv în România.

PRODUCŢIE RECORD

Kazahstanul şi-a depăşit frecvent cotele de producţie repartizate în cadrul unui pact între producătorii OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia.

Cu toate acestea, Kazahstanul întâmpină dificultăţi în a convinge companiile care exploatează cele mai mari câmpuri petrolifere ale sale să îşi reducă producţia, în condiţiile în care acestea au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru extinderea capacităţii.

Potrivit a două surse din industrie, producţia de petrol a Kazahstanului a atins un nivel record în luna martie, datorită creşterii aprovizionării din uriaşul câmp petrolifer Tenghiz şi a exporturilor stabile prin CPC, depăşind în continuare cotele de producţie ale OPEC+.

Producţia sa de petrol şi condensat de gaze a atins 8,95 milioane de tone în martie, sau 2,17 milioane de barili pe zi, au declarat sursele. Ministerul Energiei a raportat o producţie medie în februarie de 2,15 milioane de barili pe zi.

Ministrul energiei din Kazahstan a demisionat luna trecută după discuţii dure privind respectarea cotelor OPEC+.

O sursă OPEC+ a declarat că există întotdeauna „o provocare” cu Kazahstanul, dar în cele din urmă se rezolvă, referindu-se la producţia sa excesivă şi la închiderea acostamentelor CPC.

CPC a declarat că închiderea acostamentelor a avut loc în urma unei inspecţii efectuate de organismul de supraveghere a transporturilor din Rusia, care a permis companiei să abordeze „încălcările”. CPC nu a specificat natura exactă a acestor „încălcări” şi nici nu a spus cât timp se preconizează că va dura închiderea.

Inspecţia a fost provocată de o scurgere de produse petroliere în urma scufundării unui petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci, în decembrie, potrivit CPC.

FLUXURI NEÎNTRERUPTE

Marea companie petrolieră americană Chevron a declarat marţi că producţia de petrol la unitatea sa din Kazahstan, Tenghizchevroil, precum şi livrarea de petrol către conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) rămân neîntrerupte.

Ministerul Energiei din Kazahstan a declarat, de asemenea, că livrările de petrol prin CPC se desfăşoară în mod normal, fără restricţii.

„În acest moment, nu există restricţii privind primirea petrolului kazah în sistemul CPC”, a declarat Ministerul kazah al Energiei într-un comunicat. Acesta a declarat că încărcarea se desfăşoară „în mod normal, conform programului” prin intermediul celui de-al treilea punct de ancorare, care este încă în funcţiune.

Separat, trei surse din industrie au declarat marţi pentru Reuters că Kazahstanul va trebui să înceapă să îşi reducă producţia record de petrol în câteva zile din cauza alimentării reduse pe CPC.

O altă sursă a declarat că lucrările de reparaţii la terminalul CPC vor dura mai mult de o lună.

Un comerciant a declarat că nu a auzit încă de nicio reducere planificată a producţiei din Kazahstan. „Există o capacitate de stocare de cinci zile în port. Dacă situaţia nu este rezolvată în cinci zile, atunci va fi nevoie de reduceri ale producţiei”, a spus el.

Invocând întreruperi tehnice, Rusia a mai închis în trecut acostamentele CPC. Operaţiunile au fost suspendate în 2022 şi 2023 din cauza avariilor şi furtunilor, întrerupând exporturile CPC şi afectând producţia Kazahstanului.

În februarie, un atac cu drone ucrainene a lovit o staţie de pompare de-a lungul conductei care deserveşte terminalul, potrivit CPC şi monopolului rus al conductelor Transneft.

Conducta trebuia să exporte 1,7 milioane de barili pe zi, adică aproximativ 6,5 milioane de tone, în aprilie, potrivit Reuters.

CPC a exportat peste 63 de milioane de tone (1,4 milioane barili pe zi) în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.