Un judecător al statului american North Dakota, Bruce Romanick, a anulat legea care interzice aproape în întregime avorturile, stabilind că este ”prea vagă” şi încalcă drepturile fundamentale ale femeilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernatorul republican al acestui stat din nord, Doug Burgum, a promulgat această lege în aprilie 2023, care interzice medicilor să practice avorturi şi prevede o pedeapsă de cinci ani de închisoare, cu excepţii rare, în cazul unor riscuri grave la adresa sănătăţii mamei, viol sau incest.

Însă, inclusiv în aceste două cazuri, avortul este interzis după a şasea săptămână de sarcină.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Acest stat conservator cu aproximativ 800.000 de locuitori se află între cele aproximativ 20 de state care au restrâns întreruperea voluntară a sarcinii, în urma hotărârii prin care Curtea Supremă a anulat în iunie 2022 garantarea la nivel federal a dreptului la avort.

Prin această răsturnare a jurisprundenţei vechi de o jumătate de secol, Curtea Supremă a redat statelor latitudinea de a legifera în acest domeniu.

Judecătorul Bruce Romanick a anulat această lege din North Dakota din cauză că este ”neconstituţional vagă”, iar ”femeile însărcinate din North Dakota au dreptul fundamental de a avorta înainte de viabilitatea” fătului, în virtutea protecţiilor acordate tuturor cetăţenilor de către Constituţia acestui stat.

Centrul pentru Drepturi Reproductive (Center for Reproductive Rights) a salutat într-un comunicat ”o victorie a drepturilor reproductive care arată că este mai sigur să fii însărcinată în North Dakota”, însă subliniază că ”daunele cauzate de interdicţie nu pot fi reparate de pe o zi pe alta”.

Ultima clinică care practica avorturi în acest stat s-a mutat în Minnesota vecină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.