O lovitură aeriană israeliană în nordul oraşului Gaza a ucis un oficial umanitar de rang înalt şi patru membri ai familiei sale, în aceeaşi zi în care un bărbat înarmat a ucis trei agenţi de securitate israelieni la punctul de trecere dintre Iordania şi Cisiordania, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul de Apărare Civilă din Gaza, un serviciu care luptă împotriva incendiilor şi salvează oamenii prinşi sub dărâmături, a declarat că directorul său adjunct pentru nordul Gaza, Mohammed Morsi, a fost ucis într-o lovitură aeriană. Organizaţia a declarat că membrii familiei sale au murit, de asemenea, în bombardarea casei lui Morsi aflată în tabăra urbană de refugiaţi Jabaliya, la nord-est de oraşul Gaza.

În aceeaşi zi, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trei agenţi de securitate privaţi de la punctul de trecere Podul Allenby au fost împuşcaţi mortal de un şofer de camion care venea dinspre Iordania spre Cisiordania. Şoferul „a ieşit din camion şi a deschis focul asupra forţelor de securitate israeliene care operează la pod”, se arată în comunicatul armatei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Ca urmare, Israelul a închis toate cele trei puncte de trecere a frontierei terestre cu Iordania, iar armata israeliană ar fi izolat, de asemenea, oraşul Ierihon din Cisiordania, care se află în apropiere de punctul de trecere de la Allenby, în cazul în care alţi potenţiali atacatori ar vrea să intre de aici. Ministerul de Interne al Iordaniei a anunţat, de asemenea, că a demarat o anchetă privind împuşcăturile.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a descris pe atacator drept „un terorist abominabil”.

„Suntem înconjuraţi de o ideologie criminală condusă de axa răului din Iran”, a declarat el la începutul unei reuniuni a cabinetului.

În Cisiordania a avut loc o creştere a violenţei, implicând raiduri ale armatei în oraşe palestiniene şi atacuri frecvente şi în creştere ale coloniştilor israelieni. În ultimele zile s-a înregistrat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de atacuri asupra coloniştilor israelieni şi a forţelor de securitate, inclusiv două atentate cu maşină capcană şi o tentativă de atentat cu maşină capcană.

Înmulţirea incidentelor sângeroase din Cisiordania are loc în timp ce războiul din Gaza intră în cea de-a douăsprezecea lună, numărul estimat al morţilor palestinieni apropiindu-se de 41.000. Conflictul a fost declanşat de un atac surpriză al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023, în care au fost ucişi aproximativ 1.200 de israelieni.

De la declanşarea războiului din Gaza, 650 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în urma raidurilor armatei şi a atacurilor coloniştilor. Doisprezece israelieni au murit în lupte sau atacuri acolo în aceeaşi perioadă, dintre care şase în ultimele opt zile.

SUA, Egiptul şi Qatarul încearcă de mai multe luni să negocieze un acord de încetare a focului între Hamas şi Israel, însă negocierile sunt în impas, în principal din cauza unei dispute cu privire la posibilitatea ca Israelul să menţină o forţă preventivă într-un coridor strategic de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.