Un avertisment al poliţiei britanice la adresa presei care ar publica documente confidenţiale provoca sâmbătă indignare în rândul jurnaliştilor şi unor lideri politici, care-şi exprimă îngrijorarea faţă de libertatea presei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adjunctul directorului Scotland Yard, Neil Basu, a somat vineri pe oricine s-ar afla în posesia vreunor documente guvernamentale divulgate - citând ”proprietari, redactori-şefi sau editori din presa tradiţională sau (pe reţele de) socializare” - să nu le publice şi să le predea autorităţilor.

”Publicarea unor comunicări care au fost divulgate, ştiind pagubele pe care le-au cauzat sunt susceptibile săle cauzeze, poate constitui un delict penal”, a ameninţat Basu într-un comunicat în care anunţa deschiderea unei anchete penale cu privire la divulgări în presă a unor telegrame diplomatice puţin măgulitoare la adresa preşedintelui american Donald Trump, un scandal care a condus la demisia ambasadorului britanic la Washington Kim Darroch.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această declaraţie este ”foarte idioată şi puţin judicioasă”, a reacţionat un fost ministru al Finanţelor, conservatorul George Osborne, în prezent redactor-şef al cotidianului Evening Standard, sugerând că ele ar fi fost scrise de o persoană puţin experimentată.

”Dacă aş fi eu comisarul Poliţiei Metropolitane (a Londrei) şi aş vrea să-mi păstrez credibilitatea şi pe cea trupelor mele, m-aş distanţa repede de această declaraţie foarte idioată şi puţin judicioasă a unui ofiţer subaltern care nu pare să înţeleagă foarte bine libertatea presei”, a scris Osborne pe Twitter.

Intervievat de cotidianul conservator The Telegraph, Bob Seely, un deputat conservator care face parte din Comisia Afacerilor Externe din cadrul camerei Comunelor, a invitat poliţia ”să-şi revizuiascăpoziţia”, temându-se căacest lucru ar putea să creeze ”un precedent foarte periculos”.

Citat de acelaşi ziar, fostul ministru al Culturii John Whittingdale s-a opus, de asemenea, urmăririi în justiţie a jurnaliştilor, apeciind că ei ”sunt aici pentru a spune lucruri, fie că sunt jenante sau nu pentru persoanele care sunt menţionate în ele”.

În schimb, fostul ministru al Apărării Michael Fallon a susţinut apelul poliţiei.

Jurnaliştii ”trebuie să fie conştienţi de pagubele conswiderabile care au fost făcute şi de pagubele potenţiale şi mai importante pe care le pot provoca prin noi infracţiuni la legea privind secretele oficiale”, a declarat el sâmbătă pentru BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.