Scotland Yardul a deschis o anchetă penală cu privire la divulgări în presă a unor telegrame diplomatice prea puţin măgulitoare la adresa preşedintelui american Donald Trump, ceea ce condus la demisia ambasadorului britanic la Washington Kim Darroch, relatează AFP.
”Unitatea antiteroristă a Poliţiei Metropolitane (a Londrei), care are responsabilitatea naţională să ancheteze cu privire la acuzaţii de încălcări penale ale legii secretului oficial, a deschis o anchetă penală”, a anunţat vineri, într-un comunicat, adjunctul directorului Scotland Yard, Neil Basu.
”Date fiind consecinţele relatate pe larg (de presă) ale acestei divulgări, sunt convins că acesta a dăunat relaţiilor internaţionale ale Regatului Unit şi că ar fi clar în interesul publicului să se traducă în justiţie vinovatul sau vinovaţii”, subliniază Neil Basu.
În telegramele publicate în presă săptămâna viitoare, ambasadorul britanic Kim Darroch îl cataloga pe Donald Trump drept ”instabil” şi ”incompetent”, iar administraţia americană drept ”unică în disfuncţionalitatea sa”.
Aceste divulgări au provocat furia preşedintelui american, care a dat asigurări luni că nu va mai avea ”vreun contact” cu Kim Darroch, un ”tip foarte prost”.
Donald Trump a criticat-o brutal şii pe Theresa May, conducătoarea în exerciţiu a conservatorilor, care şi-a exprimat susţinerea faţă de diplomat.
Ambasadorul şi-a anunţat demisia miercuri, o plecare catalogată drept ”foarte regretabilă” de către May.
Guvernul britanic a anunţat că a deschis o anchetă în vederea găsirii oficialului sau oficialilor care se fac vinovaţi de faptul că au permis publicarea de către Mail on Sunday a acestor rapoarte confidenţiale.
”Îl vom căuta pe vinovat cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie”, anunţa miercuri, în Comisia de Politică externă din Parlament, şeful serviciilor diplomatice Simon McDonald.
El a catalogat scandalul drept ”cea mai mare încălcare a încrederii” întâlnită vreodată în cadrul serviciilor sale.
Părând mai îmblânzit, locatarul Casei Albe i-a urat vineri ”noroc” fostului ambasador britanic şi le-a spus unor jurnalişti de la Washington că este necesar ca Londra să-şi rezolve ”problema divulgărilor”.
Adresându-se celui care se face vinovat de divulgare, Neil Basu l-a îndemnat ”să se prede cât mai repede posibil, să se explice şi să suporte consecinţele” gestului său.
El a îndemnat, de asemenea, pe oricine se află în posesia vreunor documente guvernamentale divulgate să nu le publice şi să le predea Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...