Salvatori îşi continuau joi eforturile, atât în Turcia, cât şi în Siria, în condiţii de frig glacial, să caute supravieţuitori în dărâmături, în timp ce şansele de supravieţuire scad la trei zile de la cutremurul din Turcia care s-a soldat cu peste 16.000 de morţi, relatează AFP.
Primele 72 de ore sunt cruciale în găsirea unor supravieţuitori - peste 90% dintre supravieţuitori sunt salvaţi în această fereastră de timp, subliniază Ilan Kelman, un cercetător în domeniul catastrofelor naturale de la University College din Londra (UCL).
În timp ce excavatoare acţionează zi şi noapte, o nouă scădere a temperaturilor le face infernale condiţiile de viaţă supravieţuitorilor, care nu au unde să se ducă.
În oraşul Gaziantep, temperatura a scăzut joi dimineaţa la -5°C.
Gimnazii, moschei, şcoli şi magazine au găzduit supravieţuitori peste noapte.
Însă paturile sunt rare, iar mii de oameni îşi petrec nopţile înghesuiţi în maşini sau în adăposturi improvizate.
”Copiii noştri sunt înghţaţi”, îşi exprimă indignarea Ahmet Huseyin, tatăl al cinci copii, nevoit să construiască un astfel de adăpost în casa sa distrusă, la Gaziantep, un oraş turc situat în apropierea epicentrului cutremurului de magnitudinea 7,8 care a devastat regiunea.
BĂNCI ARSE
”Noi a trebuit să ardem băncile din parc şi chiar anumite haine ale copiilor. Nu aveam nimic altceva”, declară acest băbat. ”Ar fi putut măcar să ne dea corturi”, le reproşează el autorităţilor turce.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizită în regiune, a schişat miercuri o mea culpa în faţa criticilor tot mai numeroase.
”Bineînţeles că există lacume, este imposibil să fii pregătit de un astfel de dezastru”, a apreciat el.
După cutremurul de luni, poliţia turcă a arestat aproximativ 12 persoane din cauză că au publicat pe reţele de socializare mesaje în care critică modul în care Guvernul a gestionat catastrofa.
La Antaya, în provincia Hatay, Rania Zaboubi se strecoară între două cadavre depuse pe asflat.
În întuneric şi frig, ea deschide unul câte unul sacii motuari, în căutarea unchiului său, dat dispărut în cutremurul puternic care a transformat luni Antakya într-un oraş martir.
”Noi am găsit-o pe mătuşa mea, dar nu şi pe unchiul meu”, declară ea cu vocea gâtuită.
Această refugiată siriană, care poartă un văl închis la culoare şi saboţi în picioare, a pierdut opt membri ai familiei în această tragedie.
În parcarea spitalului principal din oraş, alţi supravieţuitori verifică şi ei cadavre aliniate, rămăşiţe cu rămăşiţe, până la epuizare.
Cel puţin 3.356 de persoane au murit în provincia Hatay - peste o treime dintre morţii din Turcia găsiţi în acest stadiu, unde cutremurul s-a soldat cu 12.873 de morţi potrivit ultimelor bilanţuri.
În Turcia este vorba despre cel mai sângeros bilanţ de la sismul din 1999, de magnitudinea 7,4, soldat cu 17.000, inclusiv 1.000 la Istanbul.
LENTOAREA AJUTOARELOR ÎN SIRIA
În total, inclusiv în Siria, 23 de milioane de oameni sunt ”expuşi potenţial, între care cinci milioane de personae vulnerabile”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
În Siria, 3.162 de cadavre au fost scoase, pentru moment, dintre dărâmături, potrivit autorităţilor şi salvatorilor din zone rebele.
În zonele în care ajutoarele întârzie să ajungă, supravieţuitori se simt abandonaţi.
La Jandairis, în zonele rebele din Siria, ”inclusiv imobilele care nu s-au surpat sunt avariate”, declară Hassan, unul dintre locuitori, care vrea să rămână anonim.
”Sunt între 400 şi 500 de oameni prinşi sub fiecare imobil surpat şi doar zece persoane care încearcă să-i scoată afară. Şi nu există utilaje”, subliniază el.
În satul Besnaya, la frontiera cu Turcia, Malik Ibrahim îndepărtează neîncetat moloz, în căutarea a 30 de membri din familia sa, acoperiţi toţi de ruine. Zece corpuri au fost scoase dintre dărâmături.
”Mai sunt 20 de persoane sub dărâmături. N-am cuvinte, este o catastrofă. Amintirile noastre sunt îngropate cu ei. Suntem un popor sinistrat în toate sensurile cuvântului”, declară acest bărbat în vârstă de 40 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.