Uiguri în exil din Statele Unite cer Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă cu privire la presupuse crime împotriva lor comise de China, pe care o acuză de genocid şi crime împotriva umanităţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ei au remis un dosar voluminos Curţii, cu sediul la Haga, care conţine, afirmă ei, probe ale faptului că China a practicat sterilizarea forţată şi a internat peste un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulmane în lagăre de reeducare.

Beijingul vorbeşte, la rândul său, despre formare profesională, menită să ajute această populaţie să găsească un loc de muncă şi să o îndepărteze astfel de extremism şi terorism.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Azi (marţi) este o zi istorică pentru noi”, a declarat Salih Hudayar, premier al Guvernului autoproclamat în exil al Turkestanului de Est, într-o videoconferinţă.

CPI, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca cele mai grave atrocităţi din lume, nu are obligaţia să examineze acuzaţiile depuse la procurorul său, care hotătăşte în mod independent ce cazuri să trimită judecătorilor.

Probele depuse la Curte demonstrează că lideri chinezi s-au făcut vinovaţi de ”măsuri represive dure” de peste un deceniu, a declarat Rodney Dixon, un avocat al drepturilor omului, în această videoconferinţă.

”Este vorba despre internări în masă a peste un milion de persoane, despre crime, dispariţii, tortură şi declaraţii sfâşietoare despre sterilizare şi măsuri de controlul naşterilor”, a precizat el.

Acest dosar cuprinde o listă cu lideri de rang înalt din Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) care ar fi responsabili de aplicarea acestor tratamente uigurilor - inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping.

În pofida faptului că China enu este membră a acestei jurisdicţii, CPI ar putea să urmeze exemplul anchetei sale în curs cu privire la presupuse crime în minoritatea musulmană rohingya din Myanmar, care nu este stat membru, subliniază Rodney Dixon. 

Judecătorii au dat undă verde acestei anchete în 2019, întrucât situaţia afectează Bangladeshul vecin, o ţară membră CPI.

Ancheta cerută de către uigurii în exil ar fi posibilă întrucât crime, inclusiv expulzări forţate către China, au avut loc din Tadjikistan şi Cambodgia, care sunt amândouă ţări membre ale Curţii, potrivit dosarului pe care l-au depus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.