UE urmează să impună marţi primele sancţiuni Rusiei, după ce Moscova a recunoscut independenţa regunilor separatste proruse din estul Ucrainei, anunţă şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Josep Borrell a anunţat la Paris, în deschiderea unui Forum UE privind cooperarea în regiunea indo-pacifică, că a convocat un ”Consiliu de urgenţă al Afacerilor Externe, pe care Franţa îl va organiza la Paris, după reuniune”.

”În această (marţi) după-amiaza, Consiliul va decide sancţiunile pe care le vom impune (...). Trebuie să acţionăm foarte rapid, adică în această (marţi) după-amiază, aici, la Paris”, a declarat el, apreciind că aceste sancţuni urmează să fie adoptate în ”unanimitate”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acest stadiu nu este vorba despre o ”invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean” în Donbas, a subliniat Josep Borrell.

UE avertiza luni seara că va impune sancţiuni Rusiei, dacă Moscova recunoaşte independenţa ”republicilor populare” Doneţk şi Lugansk, două regiuni ucrainene separatiste proruse.

”Noi avem un pachet (de sancţiuni). Există diverse măsuri, iar gradul implementării lor depinde de nivelul agresiunii”, anunţa Josep Borrell.

Pe de altă parte, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk de către Rusia şi trimiterea unor trupe în aceste teritorii este un ”act de război”, denunţă comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders, care anunţă că Uniunea Europeană (UE) este ”pregătită” să impună sancţiuni Moscovei, relatează The Associated Press.

În vederea impuneri unor noi sancţiuni este necesară o decizie unanimă a statelor membre UE, precizează el la RTBF.

Măsurile avute în vedere depind de acţiunile Rusiei, afirmă el.

Un prim tip de măsuri vizează interdicţii de călătorie ale unor persoane şi, de ordin economic, confiscarea unor active în Europa şi în străinătate.

”Va fi necesar să ne asigurăm că nu vor mai exista importuri de bunuri sau servicii din Rusia, precum energia, şi că Rusia nu mai are acces la servicii financiare”, a declarat el.

”Totul este pe masă”, a anunţat Didier Reynders, precizând că statele membre UE discută despre cât de treptat să aplice aceste măsuri şi despre posibilitatea ca diplomaţia să poată uşura conflictul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.