Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asistat miercuri la Dubrovnik, în Croaţia, la un summit Europa de Sud-Est-Ucraina menit să arate ”susţinerea regiunii faţă de poporul ucrainean” şi să ofere ajutor trupelor ucrainene, care se confruntă cu o înaintare rusă pe frontul de est, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cu toate că pot să existe tensiuni politice, trebuie să facem în aşa fel încât unitatea în Europa să rîmână cât mai stabilă posibil”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în faţa şefilor de stat şi de guverne din Europa de Sud-Est, dintre care multe aşteaptă de foarte mult timp să adere la Uniunea Europeană (UE).

UE a deschis în mod oficial negocieri de aderare cu Kievul în iunie.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Dacă Europa nu este unită azi, ea nu va fi în pace”, a avertizat şeful statului ucrainean..

”Trebuie, aşadar ca procesele de aderare să fie duse la bun sfârşit”, a pledat Volodimir Zelenski.

La summitul de la Dubrovnik au luat parte şefii de stat, premierii sau miniştrii de Externe ai 12 state - Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Turcia. Noi cooperări militare urmează să fie anunţate.

Premierul croat Andrej Plenkovic a promis că ţara sa va da dovadă de ”solidaritate cu Ucraina, inclusiv militar”.

Croaţia şi Ucraina au semnat un Acord de Cooperare pe termen lung care ar putea avea la bază experienţa croată în deminare după Războiul din 1990 şi tratamentul juridic al crimelor de război.

Croaţia a trimis în ultimii doi ani şi jumătate Ucrainei ajutoare în valoare de 300 de milioane de euro, a anunţat Plenkovic, care a fost de trei ori la Kiev de la invazia rusă, în februarie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.