După ce a fost internat mai mult de cinci săptămâni din cauza unei duble pneumonii, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârşit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Duminica Paştelui, cu o zi înainte de moartea sa la vârsta de 88 de ani, Papa Francisc a făcut prima sa apariţie publică prelungită de după luna februarie, el intrând în Piaţa Sfântul Petru într-un papamobil alb pentru a saluta mulţimea care îl aclama.

Şi pentru a doua oară de când a părăsit spitalul la 23 martie, papa s-a întâlnit duminică şi cu lideri străini, primindu-l pe vicepreşedintele american JD Vance la reşedinţa sa pentru o scurtă întâlnire. „Am fost fericit să-l văd ieri, deşi era evident foarte bolnav”, a scris Vance pe X. «Dumnezeu să-l odihnească în pace».

Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic şi familia sa au avut, de asemenea, o scurtă întâlnire cu Francisc duminică. "A fost un moment scurt, dar profund emoţionant, o întâlnire plină de bunătate, zâmbete şi binecuvântare", a precizat Plenkovic într-un comunicat luni.

Pentru cineva aflat în convalescenţă după o boală prelungită, Papa Francisc a muncit mult.

Cardinalul Michael Czerny, un înalt oficial al Vaticanului care a fost apropiat de Francisc, a declarat că nu crede că Francisc s-a forţat iresponsabil şi că papa avea nevoie să facă mişcare.

„Odihna absolută nu este vindecătoare”, a spus Czerny. „El a echilibrat convalescenţa cu calitatea sa de episcop al Romei”.

Czerny a spus că papa a fost devotat muncii sale de conducere a catolicilor din lume.

Invocând o directivă pe care Francisc a dat-o adesea episcopilor catolici pentru a se asigura că sunt aproape de "turmele lor", Czerny a spus: „A murit cu mirosul oilor pe el”.

Austen Ivereigh, un biograf al Papei Francisc care a scris, de asemenea, o carte cu papa în 2020, a spus că pontiful "a ascultat cu atenţie sfaturile medicilor săi, dar prioritatea sa a fost misiunea sa de prezenţă".

Francisc, a spus Ivereigh, a fost "un maestru al timingului". „S-a asigurat că vom avea un papă pentru Paşte şi şi-a continuat misiunea de prezenţă până la sfârşit”, a spus biograful.

În timpul spitalizării sale, Francisc a suferit crize respiratorii severe, despre care medicii săi au spus ulterior că aproape l-au ucis. Vaticanul a anunţat luni seară că papa a murit în urma unui accident vascular cerebral şi a unui stop cardiovascular ulterior ireversibil.

Cardinalul Kevin Farrell, anunţând decesul pe canalul de televiziune al Vaticanului luni, a declarat că Francisc a murit la ora locală 7:35.

ULTIMELE CUVINTE

De la întoarcerea din spital, Papa Francisc a beneficiat de îngrijire 24 de ore din 24 din partea unei asistente medicale, a declarat anterior Vaticanul. Papa primea oxigen printr-un mic furtun sub nas peste noapte şi în timpul zilei, în funcţie de necesitate.

În timpul spitalizării, papa a folosit, de asemenea, ventilaţie mecanică neinvazivă, care implică plasarea unei măşti pe faţă pentru a împinge aerul în plămâni. El nu a mai folosit ventilaţia după ce a părăsit spitalul, a declarat Vaticanul.

În ultima sa apariţie publică de duminică, Francisc a spus doar câteva cuvinte, urând un Paşte fericit cu o voce răguşită celor aproximativ 35.000 de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Într-un mesaj tradiţional de Paşte, citit de un asistent, Francisc a reiterat apelul său frecvent pentru încetarea focului în Gaza, calificând situaţia umanitară din enclavă drept „deplorabilă”.

Papa a cerut, de asemenea, grupului militant palestinian Hamas să elibereze ostaticii rămaşi şi a condamnat ceea ce a numit o tendinţă „îngrijorătoare” a antisemitismului în lume.

Părintele Gabriel Romanelli, de la parohia din Gaza pe care Papa a sunat-o în mod regulat în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat pentru Vatican News: "Papa ne-a sunat pentru ultima dată sâmbătă seara, cu puţin timp înainte de începerea Vigilei pascale, în timp ce rosteam Rozariul. El ne-a spus că se roagă pentru noi, ne-a binecuvântat şi ne-a mulţumit pentru rugăciunile noastre pentru el".

Duminică, în timp ce Papa străbătea piaţa în papamobilul său, oamenii se aliniau pentru a se apropia de el, mulţi ţinând în mâini steaguri naţionale şi strigând „viva il papa!” (Trăiască Papa!). Unii i-au întins copii pentru a-i binecuvânta.

Ministrul italian al familiei, Eugenia Roccella, a declarat că Papa Francisc "a dat totul, până la capăt".

Papa, a precizat ea într-un comunicat, "a ales să nu se menajeze, transmiţând în suferinţa sa, prin apropierea fizică, un mesaj despre întreaga sa papalitate".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.