Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au ajuns marţi la un acord în vederea soluţionării conflictului cu privire la subvenţii acordate în mod ilegal constructorilor de avioane Airbus şi Boeing, cu privire la care se înfruntă din 2004 la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), iar cele două părţi au convenit să suspende pe o perioadă de cinci ani drepturi vamale punitive pe care şi le impun în cadrul acestui conflict, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acest acord deschide un nou capitol în relaţia noastră, pentru că trecem de la un contencios la o cooperare în aeronautică”, şi-a exprimat satisfacţia preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Într-o declaraţie transmisă AFP, Guvernul francez salută acest ”acord bun” şi îndeamnă la ”închiderea definitivă” a dosarului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este ”o veste excelentă pentru întreprinderile franceze şi europene”, a reacţionat ministrul francez al Comerţului Exterior Franck Riester.

Această prelungire cu cinci ani a unui armistiţiu convenit de UE şi Statele Unite este dublată de o suspendare a sancţiunilor vamale care-i vizează inclusiv pe viticultori francezi.

Statele Unite încearcă să atragă UE în conflictul lor cu China şi vor să profite de acest summit UE-SUA pentru a relansa o relaţie transatlantică pusă la încercare în timpul lui Donald Trump.

”În loc să luptăm împotriva unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri, ne aflăm în sfârşit împreună în faţa unei ameninţări comune”, a subliniat Reprezentanta americană însărcinată cu Comerţul Katherine Tai, care a confirmat prelungirea armistiţiului încheiat în acest dosar în martie şi care urma să expire în iulie.

Washingtonul şi Bruxellesul se opun din 2004 la Organizţaia Mondială a Comerţului (OMC) pe tema ajutoarelor publice plătite în mod ilegal celor două companii.

În timpul administraţiei Trump, aceste tensiuni s-au exacerbat.

Washingtonul a fost autorizat în octombrie 2019, de către OMC, să impună taxe în valoare de aproape 7,5 miliarde de dolari (6,8 miliarde de euro) unor bunuri şi servicii europene importate anual.

În octombrie 2020, OMC a autorizat Bruxellesul să impună taxe unor produse importate din Statele Unite. UE impune, de atunci, drepturi vamale în valoare de patru miliarde de dolari  unor exporturi americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.