Uniunea Europeană (UE) a renunţat la includerea Irlandei de Nord în mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor adoptat vineri, în urma unor critici dure ale Marii Britanii, care-i reproşează faptul că încalcă prevederi ale acordurilor Brexitului cu privire la Irlanda de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia va veghea ca Protocolul Irlanda/Irlanda de Nord să nu fie afectat”, a anunţat vineri seara, într-un comunicat Comisia Europeană (CE).

Comisia ”nu declanşează clauza de salvgardare” care i-ar fi persmis o derogare de la acest protocol - cu privire la vaccinuri -, aşa cum a anunţat iniţial.

Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis vineri preşedintei CE Ursula von der Leyen că este ”grav îngrijorat” din cauza restricţiilor impuse livrării vaccinurilor împotriva covid-19, susceptibile să compromită acorduri încheiate în cadrul Brexitului cu privire la Iranda de Nord.

Într-o convorbire la telefon cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson şi-a ”exprimat îngrijorarea gravă cu privire la repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile adoptate de UE privind exportul vaccinurilor”, a anunţat un purtător de cuvânt al premierului.

UE, care se confruntă cu întârzieri în livrarea laboratorului britanic AstraZeneca, a pus la punct un mecanism de control al livrărilor în afara UE a vaccinurilor împotriva covid-19 produse pe teritoriul său, prin care interzice exporturile ”ilegitime”.

Un text adoptat vineri de către europeni prevedea considerarea Irlandei de Nord drept un teritoriu de export în privinţa vaccinurilor.

Acest lucru încalcă Protocolul nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitului, menit să evite reimpunerea unei frontiere fizice şi controale vamale între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Însă UE a invocat un articol din tratat care îi permite să adopte măsuri excepţionale în cazul în care aplicarea acestui Protocol ”antrenează grave dificiltăţi economice, sociale sau de mediu”.

”În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia va veghea ca Protocolul Irlanda/Urlanda de Nord să nu fie afectat”, a anunţat până la urmă vineri seara, într-un comunicat, Comisia Europeană (CE).

Acest text a provocat, de asemenea, atât furia autorităţilor din Irlanda de Nord, cât şi din Irlanda.

Premierul Arlene Foster a evocat ”un act ostil incredibil”.

Premierul irkandez Micheal Martin a purtat ”discuţii cu (...) Ursula von der Leyen în care şi-a exprimat îngrijorarea”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Dublin.

”Regatul Unit dispune de acorduri constrângătoare din punct de vedere legal cu furnizori de vaccinuri şi nu se aşteaptă din partea UE, ca prietenă şi aliată, să perturbe în vreun fel aplicarea acestor contracte”, a declaratun purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

Regatul Unit importă vaccinuri împotriva covid-19 Pfizer şi BioNTech de la o instalaţie din Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.