Un oficial german a anunţat miercuri că UE nu va reduce condiţiile pe care Turcia trebuie să le îndeplinească pentru a determina eliminarea vizelor de călătorie cerute cetăţenilor turci începând cu 1 iunie 2016, transmite Reuters.
”Nu vom accelera procesul de examinare care să stabilească dacă condiţiile cerute Turciei sunt îndeplinite, iar criteriile necesare sunt satisfăcute. Suntem pregătiţi să accelerăm acest proces când va fi momentul potrivit însă nu vom reduce standardele calitative (n.r. pentru Turcia”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.
În ciuda acordului UE-Turcia semnat marţi, prin care autorităţile turce se angajează să reducă considerabil fluxul migratoriu în schimbul suplimentării ajutorului financiar cu 3 miliarde de euro şi a unui plan de relocare a sirienilor direct din Turcia, până în acest moment migranţii sirieni nu par să fie descurajaţi din a încerca voiajul periculos pe Marea Egee.
Paza de coastă din Turcia a interceptat zeci de migranţi sirieni în peşterile de pe ţărmul Mării Egee care urmau să pornească spre insulele elene. De asemenea, alţi 42 de migranţi, dintre care 10 copii, au fost reţinuţi de autorităţile turce din staţiunea Didim pentru că ar fi încercat să plece pe mare spre Grecia. Asta se întâmplă în ciuda acordului care propune că statele membre UE vor demara un proces de relocare a refugiaţilor sirieni direct de pe teritoriul turc. Pentru fiecare sirian oprit să călătorească în mod ilegal de către autorităţile turce, UE va reloca un sirian.
Cei mai mulţi migranţi care reuşesc să ajungă în Grecia nu vor pleca însă mai departe, după ce autorităţile macedonene au decis să închidă complet graniţa. Astfel, situaţia din Grecia este pe cale să se transforme într-o criză umanitară dacă Turcia nu opreşte fluxul migratoriu, după ce peste 32.000 de migranţi au rămas blocaţi în ţară. Dintre migranţii de pe teritoriul elen, 13.000 sunt adunaţi în oraşul de graniţă Idomeni, unde aşteaptă în condiţii subumane cu speranţa că îşi vor putea continua drumul spre ţările prospere din Vest.
În schimbul opririi afluxului de migranţi, Ankara a cerut dublarea, la şase miliarde de euro, până în 2018, a fondurilor europene alocate Turciei pentru ajutarea refugiaţilor sirieni, dar şi angajamentul ca UE să preia câte un refugiat sirian direct din Turcia pentru fiecare trimis în Turcia de pe insulele elene.
De asemenea, Ankara vrea ca UE să ridice vizele pentru turci în luna iunie, faţă de sfârşitul lui 2016, cum era prevăzut anterior. În ceea ce priveşte negocierile privind aderarea la UE, Ankara cere deschiderea a încă cinci capitole de negociere.
Liderii europeni au fost de acord cu ridicarea vizelor în această vară cu condiţia ca Ankara să îndeplinească o serie de condiţii precum să îşi schimbe poitica de acordare a vizelor pentru statele islamice şi să introducă paşapoarte biometrice, care sunt mai greu de falsificat.
Ei nu au spus clar ce sumă suplimentară de bani vor aloca refugiaţilor din Turcia şi au făcut numai referiri vagi la o eventuală reluare a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care problema cipriotă nu a fost rezolvată încă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...