Turcia nu intenţionează să trimită refugiaţi înapoi în zonele de conflict şi nu vede nicio problemă în implementarea acordului propus Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări marţi că acordul de principiu UE-Turcia “respectă în mod clar legislaţia internaţională”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE, citat de EUObserver.

Anterior, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a declarat  îngrijorată de acordul discutat între Uniunea Europeană şi Ankara, în baza căruia refugiaţii de pe insulele elene ar urma să fie trimişi înapoi în Turcia, unde cetăţenii din anumite ţări nu se bucură de nicio proteecţie.

Directorul UNHCR pentru Europa, Vincent Cochetel, a declarat marţi, pentru postul de radio elveţian RTS, că rata de acceptare a refugiaţilor din Afganistan, Irak şi Iran este foarte scăzută în Turcia, adică aproximativ 3%.

“Trimiterea înapoi a oamenilor care nu ar avea acces la protecţie în Turcia ridică o serie de probleme în ceea ce priveşte legislaţia internaţională şi europeană”, a spus el.

“Sper ca în următoarele 10 zile să fie implementate o serie de garanţii suplimentare, astfel încât oamenii trimişi înapoi în Turcia să aibă acces la examinarea cererii lor” de azil, a adăugat el.

De asemenea, reprezentantul ONU a atras atenţia că angajamentele asumate de statele europene privind relocarea refugiaţilor sunt în continuare "foarte scăzute comparativ cu nevoile". Până în prezent, ţările europene au promis că vor prelua 20.000 de refugiaţi în cadrul mecanismului de transfer şi relocare.

În schimbul opririi afluxului de migranţi, Ankara a cerut dublarea, la şase miliarde de euro, până în 2018, a fondurilor europene alocate Turciei pentru ajutarea refugiaţilor sirieni, dar şi angajamentul ca UE să preia câte un refugiat sirian direct din Turcia pentru fiecare trimis în Turcia de pe insulele elene.

De asemenea,  Ankara vrea ca UE să ridice vizele pentru turci în luna iunie, faţă de sfârşitul lui 2016, cum era prevăzut anterior. În ceea ce priveşte negocierile privind aderarea la UE, Ankara cere deschiderea a încă cinci capitole de negociere.

Liderii europeni au fost de acord cu ridicarea vizelor în această vară cu condiţia ca Ankara să îndeplinească o serie de condiţii precum să îşi schimbe poitica de acordare a vizelor pentru statele islamice şi să introducă paşapoarte biometrice, care sunt mai greu de falsificat.

Ei nu au spus clar ce sumă suplimentară de bani vor aloca refugiaţilor din Turcia şi au făcut numai referiri vagi la o eventuală reluare a negocierilor de aderare la UE, în condiţiile în care problema cipriotă nu a fost rezolvată încă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, consideră că rezultatul summitului le va arăta migranţilor că nu mai există un drum în Europa pentru cei care caută o viaţă mai bună. “Zilele migraţiei ilegale s-au încheiat”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...