Reprezentanta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanoveskaia a cerut luni, la Bruxelles, susţinearea Uniunii Europene, însă liderii UE nu şi-au depăşit încă divergenţele pentru a-i răspunde în mod favorabil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tihanovskaia s-a întâlnit cu miniştrii de Externe ai celor 27 la un mic-dejun, înaintea unei reuniuni a acestora şi i-a ”implorat să ajute democraţia şi drepturile omului” în Belarus, a povestit ministrul spaniol de Externe Arancha Gonzalez Laya.

”Trebuie să transmitem un semnal puternic”, a îndemnat ea.

Manifestaţiile au continuat sâmbătă şi duminică la Minsk. Câteva sute de persoane au fost arestate.

”Este cu adevărat timpul să acţionăm şi sper ca colegii noştri să nu ia ostatice decziile”, a avertizat ministrul lituanian Linas Antanas Linkevicius, a cărui ţară o găzduieşte pe opozantă care a fugit idn Belarus.

UE a pregătit sancţiuni pe care să le impună unui număr de aproximativ 40 de persoane considerate vinovate de reprimare, însă este necesară unanimitatea pentru a fi adoptate.

Or Ciprul continuă să-şi condiţioneze acordul de adoptarea unor măsuri care să oblige Turcia să-şi înceteze forajele cu privirenla gaze naturale în apele din zona economică cipriotă.

”Reacţia noastră faţă de orice tip de încălcare a valorilor şi principiilor noastre fundamentale nu poate fi pe alese. Ea trebuie să fie coerentă”, a avertizat, lasosire, şeful diplomaţiei cipriote Nikos Khristodoulidis.

”Cred cu adevărat că nu există un blocaj al diplomaţiei. Eu sunt aici, sunt pregătit să pun în plicare decizia politică pe care am luat-o” la sfârşitul lui august, la Berlin, a precizat el amintind acordul politic cu privire la legarea celor două serii de sancţiuni.

Sancţiunile urmau să fie primul punct abordat de miniştri, potrivit agendei reuniunii lor.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas şi-a exprimat însă dorinţa unei redeschideri a discuţiei cu privire la Belarus, referitor la preţedeintele Alksandr Lukaşenko.

LUKAŞENKO, SANCŢIONAT?

”Violenţa folosit de către (preşedintele Aleksandr) Lukaşenko împotriva manifestanţilor paşnici este total inacceptabilă. Trebuie să ne întrebăm dacă domnul Lukaşenko, care este principalul vinovat, nu ar trebui să fie sancţionat de UE”, a declarat la sosire Maas.

Mai multe capitale europene consideră că o sancţionare a preşedintelui belarus nu va ajuta tentativa de mediere solicitată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Argumentul este cel căruia i se opune Germania, care consideră ”inportun” ca Turcia să fie sancţionată luni, deoarece o adoptare a unor sancţiuni riscă să-i ruineze medierea cu Ankara, au declarat mai mulţi diplomaţi pentru AFP.

”Această situaţie este inacceptabilă pentru Nicosia, care şi-a menţinut vetoul vineri”, au declarat doi dintre ei.

”Turcia a trimis înapoi în port nava Oruç Reis care opera în zona economică a Greciei, dar şi-a menţinut misiunea Yavuz, altă navă de forare, care prospectează în zona maritimă a Ciprului. Ankara mizează în mod clar pe disensiunile din UE”, a subliniat un diplomat înaintea reuniunii de luni.

”Luni nu este sfârşitul poveştii”, a apreciat unnul dintre diplomaţii consultaţi de AFP.

Criza cu preşedintele turc Recep Tayyip Ergogan a fost înscrisă pe ordinea de zi a summitului liderilor UE de joi şi vineri, iar o nouă reuniune a miniştrilor de Externe este prevăzută la 12 octombrie.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că este în joc credibilitatea UE, în cazul în care sancţiunile impuse Minskului nu sunt adoptate înaintea summitului european.

UE nu-l mai recunoaţte pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, a anunţat săptămâna aceasta Josep Borrell.

Bruxellesul se află într-un echilibru fragil între susţinerea pe care şi-a afişat-o faţă de societatea cvilă şi de voinţa de a nu fi acuzat de ameste în afacerile interne belaruse de către Minsk şi mai ales de Moscova.

”Noi alegeri supervizate de OSCE ar fi cea mai bună soluţie (...), dar hotărârea lui Lukaşenko de a rămâne la putere cu o susţinere aparent tot mai mare a Moscovei face toate aceste lucruri dificile”, a constatat el.

Belarusul este vizat în continuare de un embargo impus vânzării de armament şi de materiale care pot fi folosite în reprimare. 

De asemenea, patru persoane sunt vizate de interdicţia de a efectua sejururi în UE, iar activele le-au fost blocate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.