Miniştrii de Interne din statele membre UE, reuniţi joi la Helsinki, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra unui ”mecanism de solidaritate” vizând să pună capăt rătăcirii vapoarelor vizate de interdicţia de a debarca migranţi salvaţi la Marea Merditerana, relatează AFP.
La iniţiativa Parisului şi Berlinului, miniştrii mizează pe o ”coaliţie de voluntari”, care să se angajeze să repartizeze în mod sistematic primirea persoanelor salvate, în vederea evitării unor negocieri anevoioase după fiecare salvare.
Lipsa ”împărtăşirii poverii” primirii migranţilor este unul dintre principalele argumente ale Italiei în a explica închiderea porturilor sale.
Printr-o repartizare de la bun început, obiectivul este să se pună capăt înfruntărilor repetate - cu Roma - şi să se evite o dramă umanitară în această vară.
Reuniunea oficială a miniştrilor de Interne din UE a avut loc joi, însă preşedinţia finlandeză a UE, la iniţiativa Franţei şi Germaniei, le-a propus miniştrilor să se întâlnească încă de miercuri seara, la o cină de lucru.
Discuţiile între Franţa, Germania, Malta şi Italia s-au soldat cu un eşec.
”Am propus să avem un acord încă de ieri, confirm că nu l-am obţinut”, a anunţat ministrul francez Christophe Castaner în faţa presei.
”Unii au fost în favoarea refuzului primirii, alţii pentru o primire mai solidară”, a adăugat el, evocând temerea mai multor ţări cu privire la faptul că un asemenea mecanism ar putea să creeze ”o invitaţie” şi provoace un nou aflux masiv de migranţi în UE.
Acest mecanism, care ar urma să funcţioneze ”până în octombrie 2019”, prevede repartizarea ”cât mairapid posibil” a persoanelor care cer azil în ţări care fac parte din ”coaliţia voluntarilor”.
Discuţiile se blochează, pe de o parte, din cauză că aceste state nu sunt suficient de numeroase, iar pe de altă parte din cauza opoziţiei ţărilor în care vin vapoare.
Într-un comunicat, ministrul italian Matteo Salvini a confirmat joi ”opoziţia clară” faţă de acest proiect al anumitor state, inclusiv a Italiei.
Aceste ţări, a subliniat el, ”contestă ideea unui prim port de escală sigur pentru migranţi (de teamă că vor avea de suprtat întreaga greutate a sosirilor) şi îşi imaginează că în urma redistribuirii numai a refugiaţilor rămân migranţi ilegali, dificil de expulzat, ţărilor în care au intrat primele”.
Comisarul european însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos a subliniat, la Helsinki, ”imensa responsabilitate” a Conisliului Miniştrilor în căutarea unei ”soluţii”. Liderii europeni ”vor fi judecaţi” de opinia publică în cazul unui eşec, a avertizat el.
Christophe Castaner a anunţat că o nouă reuniune urmează să aibă loc luni, la Paris, cu obiectivul de reuni miniştri de Externe şi de Interne din aproximativ ”cincisprezece ţări”.
”Dacă vedem, luni, că putem aduna la Paris cincisprezece ţări solidare în acest subiect, dacă Malta şi Italia, ţările direct vizate în privinţa debarcării, cred că acest acord este oportun (...), vom avea, atunci, un succes”, a avansat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...