Comisia Europeană a avertizat Slovacia că va lansa imediat o acţiune în justiţie dacă guvernul va continua cu o propunere de lege care cere ONG-urilor ce primesc finanţare din străinătate să se declare drept "organizaţii cu sprijin străin", relatează Reuters.
"Am fost la Bratislava şi am fost foarte clară", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova înainte de publicarea, miercuri, a raportului anual al UE privind statul de drept în fiecare ţară membră.
"Dacă urmaţi exemplul Ungariei privind legea ONG-urilor, vom lansa imediat o procedură de infringement, deoarece avem deja decizia instanţei pe masă", a avertizat Jourova.
Ungaria a adoptat o lege similară privind ONG-urile cu finanţare străină în 2017, dar a abrogat-o în 2021, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat-o ilegală.
Comisia Europeană s-a luptat cu Ungaria pe probleme legate de statul de drept şi i-a blocat din fondurile UE.
Budapesta şi-a supărat, de asemenea, partenerii din UE la începutul preşedinţiei rotative semestriale a UE cu "misiunea de pace" a premierului Viktor Orban, care a inclus discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.
Bătălii juridice similare ale Bruxelles-ului cu Polonia s-au încheiat după o schimbare de guvern, anul trecut.
Raportul anual al UE privind statul de drept se referă la sistemul judiciar, corupţie, libertatea presei şi diverse mecanisme de control şi echilibru, cum ar fi societatea civilă. Raportul oferă recomandări neobligatorii tuturor celor 27 de state membre ale UE.
Jourova a declarat că statele membre au dat curs, cel puţin parţial, cam la două treimi din recomandările făcute în 2023.
În ceea ce priveşte sistemul judiciar, chiar şi Ungaria a întreprins reforme care îi vor permite să deblocheze până la 10 miliarde de euro din ajutorul UE pentru dezvoltare.
Comisia se aşteaptă la mai multe progrese în ceea ce priveşte libertatea şi pluralitatea mass-media atunci când un Act european privind libertatea mass-media va intra în vigoare în august 2025.
Dar oficialii Comisiei spun că au observat mai multe presiuni guvernamentale asupra grupurilor societăţii civile în unele ţări ale UE. "Desigur, situaţia este diferită în fiecare stat membru, dar aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare", a declarat un oficial UE.
CITEȘTE ȘI Raport CE, despre libertatea presei în România - „Nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte consolidarea independenţei editoriale a serviciilor publice media. Ameninţările şi cazurile de hărţuire împotriva jurnaliştilor rămân o problemă”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.