Ucraina cere Rusiei ”garanţii de securitate absolute” şi respinge ideea unui model al ”neutralităţii suedeze sau austriece” propus de Moscova, anunţă miercuri preşedinţia ucraineană, relatează AFP.
”Ucraina se află în prezent în stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât «ucrainean»”, declară un negociator ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de preşedinţia ucraineană.
Podoliak subliniază că vrea ”garanţii de securitate absolute” privind Rusia şi ca semnatarii să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în cazul unei agresiuni.
Rusia a evocat anterior un posibil ”compromis” în vederea unei neutralităţi a Ucrainei după modelul Suediei şi Austriei.
”Aceasta este într-adevăr opţiunea discutată în prezent şi care poate fi considerată a unui compromis”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
O neutralitate a Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene în vederea unei opriri a ofensivei militare ruse în Ucraina, a anunţat tot miercuri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Un alt oficial rus a evocat un statut ca cel al Suediei şi Austrei, două ţări respectiv neutră şi nealiniată, dar ancorate în sfera geopolitică occidentală.
”Statutul neutru (al Ucrainei) face obectul unor negocieri serioase şi are legătură cu granţiile de securitate” pe care le cer Kievul şi Moscova, a anunţat Lavrov într-un interviu acordat postului rus RBK.
”Asta se discută acum în negocieri. Există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, relevând că aceste negocieri ”nu sunt uşoare”.
Potrivit părţii ucrainene, ”contradicţii profunde” persistă în negocierile ucraineano-ruse, care continuă miercuri.
RUSIA VREA PACE ”CÂT MAI REPEDE POSIBIL”
Negociatorul-şef Vladimir Medinski a declarat miercuri, la rândul său, că aceste negocieri sunt ”lente şi dificile”, însă a dat asigurări că Kremlinul vrea ”să ajungă la pace cât mai repede posibil”.
Este vorba despre o Ucraină ”neutră”, a subliniat Medinski, evocând Austria şi Suedia.
În opinia sa, problemele-cheie sunt statutul Crimeei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, şi al separatiştilor ucraineni proruşi de la Doneţk şi Lugansk, cărora Moscova le-a recunoscut independenţa.
”Negocierile sunt dure. Ele avansează lent. Bineînţeles că ne-ar plăcea ca totul să aibă loc mult mai repede. Este o dorinţă sinceră a părţii ruse”, a declarat el.
”Vrem să ajungem la pace vât mai repede posibil”, a subliniat Medinski.
”Avem nevoie de o Ucraină paşnică, liberă, independentă, neutră şi nu membră a blocurilor militare, nu membră a NATO”, a subliniat negociatorul-şef rus.
Negocierile urmează să se reia miercuri în vederea opririi băii de sânge, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut concesii importante şi s-a declarat pregătit să renunţe la aderarea Ucrainei la NATO.
Acest gest pare însă să fie considerat insuficient de către omologul său rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat de Kremlin la finalul unei discuţii pe care a purat-o marţi cu preşedintele Consiliului European Charles Michel.
În această convorbire cu Michel, Putin ”a subliniat că Kievul nu manifestă un angajament serios în vederea găsirii unor soluţii reciproc acceptabile”, potrivit Kremlinului.
”Reuniunile continuă. Din câte mi s-a spus, poziţiile în negocieri par mai realiste. Însă este necesar timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”, a declarat marţi Zelenski.
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, dă miercuri un verdict într-o procedură lansată de Kiev, care-i cere să ordone Moscovei să-şi oprească imediat invazia Ucranei.
CIJ urmează să se pronunţe miercuri, într-o şedinţă programată la Haga, la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), cu privire la cererea urgentă a Ucrainei, formulată la câteva zile după ce Putin a invadat Ucraina la 24 februarie.
Ucraina cere CIJ - înfiinţată în 1946 pentru a soluţiona dispute între state - să dispună măsuri de urgenţă - denumite conservatoare - şi să ordone Rusiei ”să suspende imediat operaţiunile militare”.
”Rusia trebuie să fie oprită, iar Curtea are de jucat un rol în oprirea” războiului în Ucraina, sublinia într-o audiere reprezentantul Ucranei, Anton Koninevici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.