Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, i-a spus miercuri ministrului de externe al Chinei, cu care s-a întâlnit în oraşul Guangzhou, în sudul Chinei, că Kievul este deschis la ideea de a purta discuţii cu Rusia, dacă Moscova ar fi pregătită să negocieze cu bună-credinţă, dar deocamdată nu vede o astfel de atitudine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de externe Dmitro Kuleba este oficialul ucrainean cu rangul cel mai înalt care vine în China de la invazia Rusiei din februarie 2022. El a purtat discuţii cu ministrul de externe Wang Yi timp de peste trei ore, a declarat o sursă din delegaţia ucraineană. "Discuţiile tocmai s-au încheiat. Au durat peste trei ore în total, mai mult decât era planificat. A fost o conversaţie foarte profundă şi concretă", a declarat pentru Reuters o sursă ucraineană din delegaţie.

"Kuleba a reafirmat că (Kievul) este gata să se angajeze cu partea rusă într-un proces de negociere, la un anumit stadiu, atunci când Rusia este gata să negocieze cu bună-credinţă, dar a subliniat că în prezent nu se observă o astfel de disponibilitate din partea Rusiei", a declarat MAE ucrainean într-un comunicat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Trupele ruse au înaintat în estul Ucrainei în invazia care durează de 29 de luni. În plus, se apropie şi alegerile americane din noiembrie, care l-ar putea readuce la Casa Albă pe Donald Trump, iar acesta a ameninţat că va reduce fluxurile vitale de ajutor către Ucraina.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, se poziţionează ca neutră cu privire la război, dar a declarat un parteneriat "fără limite" cu Rusia cu câteva zile înainte de invazia din 2022 şi l-a primit pe preşedintele Vladimir Putin pentru discuţii, cel mai recent în mai. China a oferit, de asemenea, sprijin diplomatic Rusiei şi a ajutat la menţinerea pe linia de plutire a economiei Rusiei pe timp de război.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat, în conferinţa de presă obişnuită, că cei doi miniştri, chinez şi ucrainean, au vorbit despre necesitatea de a avea o viziune pe termen lung asupra consolidării relaţiilor bilaterale, iar China va "continua să îşi extindă importurile de alimente din Ucraina". Mao Ning a adăugat că China este preocupată de situaţia umanitară din Ucraina. Ea a mai spus că atât partea rusă, cât şi cea ucraineană şi-au semnalat "în diferite grade dorinţa de a negocia".

"Deşi condiţiile nu sunt încă întrunite, sprijinim toate eforturile care conduc la pace şi suntem dispuşi să continuăm să jucăm un rol constructiv în obţinerea unei încetări a focului şi a reluării negocierilor de pace", a adăugat ea.

DIPLOMAŢIA PĂCII

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că Moscova va pune capăt războiului dacă Kievul se retrage şi predă Rusiei restul celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de Moscova şi, în plus, renunţă la ambiţiile sale de a adera la NATO, o idee respinsă la Kiev ca fiind un ultimatum absurd.

Kievul intenţionează să organizeze un al doilea summit internaţional pentru pace, mai târziu în acest an, pentru a-şi promova viziunea sa asupra păcii, după ce o primă reuniune în Elveţia, în iunie, a atras zeci de delegaţii din întreaga lume, dar nu şi din Rusia şi China.

Ucraina a declarat că ar dori ca al doilea summit de pace să fie găzduit de o ţară din "Sudul global" şi a fost de acord că Rusia ar trebui să participe.

Având în vedere posibila perspectivă a unei preşedinţii Trump, în ultimele luni a avut loc o agitaţie diplomatică intensă. Premierul ungar Viktor Orban a călătorit luna aceasta la Kiev, Moscova, Beijing şi Washington în ceea ce el a descris ca fiind o "misiune de pace".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins însă eforturile lui Orban, afirmând că numai ţările puternice precum Statele Unite, China sau blocul Uniunii Europene sunt în măsură să joace un rol de mediere.

China şi Brazilia au publicat în mai o propunere comună de pace în şase puncte, afirmând că sprijină organizarea unei conferinţe internaţionale de pace pe care ambele părţi implicate în război să o recunoască.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.