Ucraina a cerut vineri, într-o jurisdicţie internaţională, eliberarea ”urgentă” a celor 24 de marinari ucraineni luaţi priozonieri anul trecut de Rusia, în apropierea Strâmtorii Kerci, acuzând Moscova de ”încălcarea dreptului internaţional”, relatează AFP.
”Orice zi în plus de detenţie agravează contenciosul între cele două părţi”, a declarat adjuncta ministrului ucrainean de Externe Olena Zerkal, la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării, cu sediul la Hamburg, în Germania.
”Comportamentul Rusiei constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a denunţat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acest tribunal a anunţat că vrea să se pronunţe la 25 mai în acest dosar, care afectează şi mai mult relaţiile foarte tensionate între Kiev şi Moscova.
Ucraina şi Rusia traversează o criză profundă, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în martie 2014, după instalarea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor, în urma revoltei mişcării Maidan. Un război a izbucnit după aceea în estul ţării, între armata ucraineană şi separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar, acuză Kievul şi Occidentul, de către Rusia.
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a sesizat Tribunalul Dreptului Mării la jumătatea lui aprilie, reclamând restituirea ”imediată” a celor trei bastimente de război aparţinând marinei ucraiene, imobilizate de forţe ruse în noiembrie 2018.
Moscova le-a acuzat că au trecut ilegal frontiera rusă.
Cele trei nave militare navigau în apropiere de Strâmtoarea Kerci, o zonă maritimă foarte sensibilă, situată între cele două ţări, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, situată la est de Crimeea.
Ministrul ucrainean a apreciat vineri că eliberarea celor 24 de marinari este necesar să fie dispusă ”de urgenţă” de către Tribunalul Mării, după şase luni de detenţie.
Potrivit delegaţiei ucrainene, ei nu sunt autorizaţi să primească vizite ale membrilor familiilor lor.
Această eliberare este necesar să aibă loc, consideră Kievul, fără să se mai aştepte altă procedură judiciară, intentată de Ucraina împotriva Rusiei la Curtea de Arbitraj de la Haga, cu scopul de a-şi garanta accesul în zone maritime aflate în apropierea Crimeei, la Marea Neagră, la Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci.
Rusia a refuzat, însă, să participe la audieri, în această jurisdicţie internaţională, la Hamburg, recuzând orice competenţă a acesteia în a se pronunţa cu privire la un conflict de natură ”militară”.
”Ucraina acţionează cu rea-credinţă şi încearcă să folosească rezultatul faptelor sale ilegale din motive politice interne”, sublinia, la mijlocul lui aprilie, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.
Moscova aprecia că Tribunalul Internaţional al Mării nu se poate substitui procedurii penale aflate în curs în Rusia împotriva marinarilor ucraineni şi îndemna Kievul să se apropie de autorităţile ruse pentru a discuta în mod ”bilateral” contenciosul.
Umoristul Volodimir Zelenski, un novice în politică, ales recent preşedinte al Ucrainei, a declarat că vrea ”să relanseze” procesul de pace şi să implice Rusia, cu scopul de a ”stinge focul” şi a-i elibera pe prizonierii ucraineni din Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...