Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească în ultima săptămână, datorită funcţionării cu succes a coridorului alternativ pentru exporturi de la Marea Neagră, a anunţat joi un oficial al căilor ferate din Ucraina, relatează Reuters.
Valeri Tkaciov, director adjunct al departamentului comercial al Căilor Ferate ucrainene, a declarat pe Facebook că în ultima săptămână numărul vagoanelor de cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, de la 4.227 la 5.341. El a precizat că până la 970 de vagoane au fost descărcate în silozurile porturilor în fiecare zi.
Cu o săptămână mai devreme, numărul vagoanelor crescuse cu aproximativ 50%.
În august, Ucraina a lansat un "coridor umanitar" pentru navele având ca destinaţie pieţele din Africa şi Asia, pentru a încerca să ocolească o blocadă de facto a Rusiei în Marea Neagră, după ce Moscova a renunţat în iulie la un acord ce garantase exporturile maritime ale Kievului timp de un an.
Ruta se întinde de-a lungul coastei sud-vestice a Ucrainei la Marea Neagră, prin apele teritoriale ale României şi mai departe spre Turcia.
Vicepremierul Oleksandr Kubrakov a declarat joi că 91 de nave au exportat în total 3,3 milioane de tone de produse agricole şi metalice de când coridorul a început să funcţioneze în luna august.
Asociaţia de întreprinderi agricole UCAB a declarat luna aceasta că exporturile agricole de cereale ucrainene au crescut cu 15%, ajungând la 4,8 milioane de tone în octombrie, datorită noului coridor.
Guvernul ucrainean se aşteaptă la o recoltă de cereale şi seminţe oleaginoase de 79 de milioane de tone în 2023, cu un excedent exportabil în 2023/24 de aproximativ 50 de milioane de tone.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.