Kremlinul a declarat joi că forţele ruse vor doborî avioanele de luptă F-16 construite în SUA şi trimise Ucrainei, reafirmând că aceste aeronave nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului războiului, relatează Reuters.
Oficiali lituanieni şi americani au confirmat miercuri că Ucraina a primit prima comandă a avioanelor mult aşteptate, care sunt echipate cu un tun de 20 mm şi pot transporta bombe, rachete şi rachete.
Întrebat despre F-16, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Dacă nu mă înşel, au fost deja oferite recompense (pentru ca forţele ruse să le doboare)".
El a reafirmat că avioanele nu vor fi o "pastilă magică" pentru forţele Kievului. "Aceste avioane vor apărea şi treptat numărul lor va scădea; ele vor fi doborâte şi distruse", a spus Peskov. "Aceste livrări nu vor fi capabile să influenţeze semnificativ dinamica evenimentelor de pe front", a adăugat el.
De aproape doi ani, Ucraina îi imploră pe partenerii săi occidentali să îi furnizeze avioanele F-16, considerate a fi bijuteria coroanei din vasta listă de echipamente militare pe care Kievul le-a solicitat susţinătorilor săi.
Avionul de vânătoare de fabricaţie americană este lăudat pentru precizia, viteza şi raza sa de acţiune. Kievul speră că adăugarea acestuia la flota sa aeriană îi va oferi o mai bună protecţie împotriva bombardamentelor ruseşti.
Mai multe ţări NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de avioane de luptă şi antrenează de luni de zile piloţii şi echipajele ucrainene.
Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din îmbunătăţirea apărării aeriene a Ucrainei una dintre priorităţile sale la reuniunile cu aliaţii, în contextul campaniei aeriene feroce a Rusiei din ultimele luni.
Într-un interviu acordat AFP în luna mai, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de avioane F-16 pentru a asigura paritatea cu forţele aeriene ruse. Cu toate acestea, partenerii Ucrainei au promis să trimită mai puţin de 100 de F-16 până în prezent, majoritatea aeronavelor urmând să sosească pe parcursul mai multor ani, după o pregătire aprofundată a piloţilor care le vor opera.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...