Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat sâmbătă că ar trebui să fie luate toate acţiunile posibile pentru ca Polonia să fie întoarsă pe ”calea cea bună”, după ce senatorii conservatori de la PiS au trecut o controversată reformă judiciară, care ar putea să compromită independenţa justiţiei de la Varşovia, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul premier polonez a lansat acest apel într-un interviu pentru televiziunea TVN24, la doar o zi după ce sute de mii de polonezi au ieşit pe străzile Varşoviei pentru a protesta faţă de reformele judiciare controversate ce trecuseră deja prin Sejm.

Printre controversatele reforme judiciare se numără şi un proiect legislativ care-i va permite ministrului Justiţiei să-i demită pe toţi magistraţii Curţii Supreme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Însă, există trei proiecte legislative care ameninţă independenţa justiţiei şi integritatea statului de drept din Polonia, acestea fiind în diferite faze în cele două camere legislative controlate în mod complet de conservatorii de la PiS.

Parlamentarii au aprobat deja o legislaţie controversată, care va permite legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanţele poloneze şi în special a magistraţilor de la Curtea Supremă.

Însă, acest proiect legislativ este vizat de un amendament iniţiat de către preşedintele Duda, care a intervenit în urma protestelor şi a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Naţional. 

Preşedintele Duda a făcut parte din formaţiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent în conflict cu liderul Jaroslaw Kaczynski şi reprezintă, în acest context, singura voce moderată de la conducerea Poloniei.

Un alt proiect legislativ extrem de controversat îi vizează pe magistraţii supremi şi a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia. Însă, preşedintele a ameninţat că va bloca acest proiect legislativ, dacă parlamentarii conservatori nu acceptă niciun compromis pentru a limita impunerea unui control politic complet asupra justiţiei din Polonia.

Al treilea proiect legislativ îi va permite ministerului Justiţiei să-i demită pe preşedinţii unor instanţe inferioare la şase luni după semnarea legii de către preşedintele Duda.

Însă, protestatarii care speră la o intervenţie de ultim moment sunt constienţi că Duda este un conservator şi a semnat anterior o serie de legi controversate ale formaţiunii PiS.

Criticii se tem că o Curte Supremă complet supusă puterii politice ar putea să invalideze viitoare alegeri electorale, dacă aceastea nu sunt câştigate de PiS.

Uniunea Europeană a ameninţat că va impune sancţiuni, dacă reformele judiciare controversate intră în vigoare în Polonia.

Una dintre cele mai grave sancţiuni care este luată în considerare de liderii europeni se referă la suspendarea dreptului de vot al Poloniei ca ţară membră a Uniunii Europene.

Guvernanţii polonezi au catalogat drept ”nejustificate” acuzaţiile de la Bruxelles, susţinând că sistemul judiciar al Poloniei nu a mai fost reformat de lă căderea regimului comunist în 1989.

Premierul Szydlo susţine că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupţi şi servesc doar elitele din Polonia.

”Justiţia funcţionează prost”, a declarat Beata Szydlo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.