Preşedintele Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a declarat luni noaptea că cei 24 de milioane de alegători turci care au votat împotriva schimbărilor constituţionale au obţinut o ”victorie democratică”, deşi nu au reuşit să oprească aprobarea proiectului de extindere a puterilor preşedintelui Erdogan, transmite Hurriyet Daily News.
”În ciuda presiunii birocratice din ţară, în ciuda tuturor resurselor financiare şi birocratice utilizate de către guvern şi a stării de urgenţă, tabăra nu a obţinut o victorie democratică, nu contează ce spun ei”, a precizat Kemal Kilicdaroglu, care conduce principala opoziţie parlamentară de la CHP, cea mai veche formaţiune politică din Republica Turcă.
Tabăra ”nu” a obţinut 48,6% din voturi, în timp ce schimbările propuse de guvernanţi au trecut cu o majoritate mică de 51,4% din sufragiile exprimate în Turcia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”De ce este o victorie democratică? Vă voi da un exemplu din istorie. Am trecut prin condiţii similare înainte de scrutinul cu privire la legea fundamentală din 12 septembrie, care a fost redactată de junta militară la începutul anilor '80. Constituţia a trecut cu 92% din voturi. Însă, jumătate din societate a protejat necondiţionat democraţia şi regimul parlamentar democratic”, a completat preşedintele CHP.
Fundaţia actualei legi fundamentale poate fi regăsită în Constituţia din 1982, realizată de către junta militară la doi ani după lovitura de stat din 1980.
Kilicdaroglu a precizat că legile fundamentale ar trebui să reprezinte documente principale pentru contractele sociale, iar un proiect de modificare sprijinit de jumătate din populaţie nu poate să reprezinte o cale comună pentru Turcia.
”Toată lumea ar trebui să realizeze că o societate nu poate să fie guvernată prin această Constituţie. Indiferent dacă este sau nu reprezentată în legislativ, responsabilitatea partidelor este de a transforma această constituţie într-un text de consens. Politica are această responsabilitate şi nu poate fugi de aceasta”, a completat liderul opoziţiei din Turcia.
De asemenea, liderul opoziţiei a criticat dur primele declaraţii făcute de Erdogan înainte de confirmarea victoriei din referendum, susţinând că reprezintă o reflecţie a ”urii şi furiei”, precum şi o ăncapacitate de a îmbrăţisa întreaga naţiune din Turcia.
”Toată lumea trebuie să stea în limitele legii pentru a apăra statul de drept. Chiar şi această declaraţie indică preţul pe care-l va plăti ţara pentru conducerea unui om”, a completat Kilicdaroglu.
CHP nu susţine reintroducerea pedepsei capitale în Turcia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...