Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins luni seara criticile observatorilor OSCE cu privire la referendumul de duminică şi şi-a reiterat declaraţii cu privire la organizarea unor referendumuri atât pe tema aderării Turciei la Uniunea Europeană (UE), cât şi a reintroducerii pedepsei cu moartea, relatează The Associated Press.
Şeful statului turc a făcut aceste declaraţii, la palatul prezidenţial de la Ankara, în faţa susţinătorilor săi, la o zi după ce a obţinut o victorie strânsă şi contestată în referendumul pe tema consolidării puterilor sale.
El a declarat că nu este îngrijorat de eventuale obiecţii ale UE faţă de o eventuală reintroducere a pedepsei capitale în ţara sa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Erdogan a acuzat UE că lasă Turcia ”să aştepte la porţi de 54 de ani”.
El a ameninţat că un referendum poate stabili dacă Turcia să continue sau nu procesul aderării la blocul european.
”Decizia aparţine poporului. Ne vom duce la naţiunea noastră”, a subliniat el.
Erdogan a respin de asemenea acuzaţii ale observatorilor referendumului şi a insistat că votul a fost ”cea mai democratică alegere” pe care a văzut-o vreo ţară din Occident.
El le-a spus luni susţinătorilor săi, în faţa palatului prezidenţial, că Turcia va ignora concluziile misiunii de monitorizare OSCE.
”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, a declarat el.
MINISTERUL DE EXTERNE RESPINGE CRICILE OBSERVATORILOR DREPT DECLARAŢII ”MOTIVATE POLITIC”
Ministerul turc de Externe a respins, anterior, constatările observatorilor referendumului şi s-a declarat ”întristat” de ceea ce a catalogat drept declaraţii ”motivate politic şi acuzatoare”.
Evaluarea misiunii de observare potrivit căreia procedurile din cadrul procesului electoral nu s-au ridicat la nivelul standardelor internaţionale ”sunt inacceptabile”, a apreciat ministerul luni seara, într-un comunicat.
Msiunea OSCE a ”venit în Turcia cu prejudecăţi şi a ignorat principiile obiectivităţii şi neutralităţii”, apreciază diplomaţia turcă.
OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum.
Observatorii au anunţat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.
Ei au anunţat, de asemenea, că decizia YSK de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.
Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...