Turcia a lansat miercuri o ofensivă în nordul-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde susţinte de Occident în lupta antijihadistă, după ce preşedintele american Donald Trump a părut să lase Ankarei cale liberă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul lansării ofensivei împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG) a fost făcut de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, mai hotărât ca niciodată să îndepărteze de la frontiera turcă această miliţie pe care Turcia o consideră ”teroristă” din cauza legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

”Forţele armate turce şi Armata Naţională Siriană (rebeli sirieni susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunţat Erdogan pe Twitter.

Această operaţiune îi vizează, afirmă el, pe ”teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi are ca obiectiv să implementeze o zonă de securitate” în nord-estul Siriei.

”Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor”, a adăugat el.

În momentul anunţului lui Erdogan, o explozie a fost auzită în regiunea Ras al-Ain, în Siria, la frontiera cu Turcia. O coloană densă de fum era vizibilă de la frontiera turcă.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat mai multe ”atacuri aeriene” în sectorul Ras al-Ain.

Agenţia de stat turcă de presă Anadolu a anunţat la rândul său că artileria turcă a vizat ţinte YPG la Tal-Abyad, altă ocalitate din nord-estul Siriei.

Această ofensivă, pe care Turcia ameninţa să o lanseze de mai multe luni, este a treia a Ankarei în Siria din 2016.

Preşedintele american Donald Trump a părut să dea undă verde duminică unei asemena operaţiuni, după care şi-a nuanţat declaraţiile şi a dat asigurări că Washingtonul ”nu i-a abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a Statului Islamic (SI).

Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe aceşti combatanţi kurzi o ameninţare la adresa securităţii sale, din cauza legătorilor acestora cu PKK, care luptă într-o gherilă pe teritoriul turc.

”MOBILIZARE GENERALĂ”

Cu câteva ore înaintea lansării ofensivei, kurzii dn Siria, care se confruntă cu amânările aliatului lor american, au decretat o ”mobilizare generală” a locuitorilor din regiune şi au îndemnat Moscova să intervină pentru a facilita dialogul cu regimul lui Bashar al-Assad.

La rândul său, puterea de la Damasc s-a angajat ”să contracareze orice agresiune” a Turciei, declarându-se pregătită ”să primească sub tutela sa” minoritatea kurdă, care a instaurat o autonomie de facto în nord-estul ţării.

Miercuri, în localitatea siriană Ras al-Ain, au fost instalate corturi la frontieră, în vederea unei manifestaţii organizate de către autorităţile kurde, a constatat un corespondent AFP.

Pneuri au fost stivuite, pregătite să fie arse în cazul unei ofensive, pentru a deruta atacatorul.

Mult timp marginalizaţi şi victime ale discriminării puterii centrale, kurzii au reuşit să instaureze o autonomie de facto în războiul care devastează Siria din 2011.

”SĂ SE GÂNDEASCĂ BINE”

Într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, alt actor-cheie în războiul sirian, Erdogan a declarat că ofensiva turcă pe care o pregătea va contribui la aducerea ”păcii şi stabilităţii” în Siria, porivit preşedinţiei turce.

Putin l-a îndemnat la rândul său pe Erdogan ”să se gândească bine” înainte să o lanseze, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Cel puţin 18.000 de combatanţi sirieni susţinuţi de Ankara au fost mobilizaţi să participe la ofensivă, a anunţat miercuri unul dintre purtătorii lor de civânt.

Aceşti combatanţi fac parte din facţiuni regrupate în cadrul Armatei Naţionale Siriene (ANS) - o coaliţie de grupări armate finanţate şi antrenate de Ankara.

Un purtător de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, i-a îndemnat pe europeni - inclusiv Franţa şi Marea Britanie - ”să-şi ia înapoi” cetăţenii care au intrat în SI şi sunt deţinuţi în prezent de forţele kurde.

Preşedintele francez Emmanuel Macron - care l-a primit la Paris pe Ilham Ahmed, un oficial kurd de rang înalt - s-a declarat ”foarte îngrijorat” de o operaţiune turcă.

Trupe americane au părăsit luni sectorul Ras al-Ain şi alte zone de la frontieră în care erau staţionate, după care Washingtonul a calmat temeri dând asigurări că este vorba despre o redesfăşurare în alte regiuni.

Ankara vrea o ”zonă de securitate” de 30 de kilometri lăţime între Eufrat şi frontiera irakiană, adică de o lungime de 480 de kilometri.

Războiul din Siria, declanşat de reprimarea în sânge a unor manifestaţi în favoarea democraţiei, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi a  aruncat pe drumuri milioane de refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.