Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat marţi că Turcia a încălcat libertatea de exprimare a opozantului kurd Selahattin Demirtas prin faptul că l-a condamnat penal din cauză că şi-a expirmat punctul de vedere într-o emisiune de televiziune, relatează AFP.
În urma examinării declaraţiilor făcute la telviziune în 2005 de către Selahattin Demirtas - un lider prokurd în prezent încarcerat şi a cărui eliberare CEDO a cerut-o în zadar în toamnă -, ”Curtea apreciază că, luate în ansamblul lor, aceste declaraţii nu pot fi considerate ca lansând un apel la recurgerea la violenţă, la rezistenţă armată sau la revoltă şi nici constituind un discurs al urii”.
Fostul lider al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP) Selahattin Demirtas este încarcerat din noiembrie 2016 şi acuzat de conducerea unei ”organizaţii teroriste”.
Procesul urmează să se reia marţea viitoare în Turcia.
În noiembrie 2018, CEDO a somat Turcia să-l elibereze pe Selahattin Demirtas ”în cel mai scurt timp”, apareciind că detenţa prelungită a acestuia urmăreşte ”scopul nemărturisit (...) al înăbuşirii pluralismului în Turcia”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acuză HDP de faptul că este vitrina politcă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - o organzaţie armată ilegală, considerată drept ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali - a respins rapid această hotărâre, apreciind că este are caracter neconstrângător.
CEDO a analizat marţi şi altă plângere, datând din 2010, cu privire la declaraţii făcute la telefon într-o emisiune de televiziune de către Selahattin Demirtas, în calitate, la acea vreme, de ”preşedinte al Asociaţiei Drepturilor Omului şi de purtător de cuvânt al Platformei democratice din Diyarbakir”.
El îndemna, în această intervenţie telefonică, ”autorităţile să ia în considerare rolul pe care-l poate juca Abdullah Öcalan, liderul încarcerat al PKK, în găsirea unei soluţii paşnice la problema kurdă şi la îmbunătăţirea condilţiilor sale de detenţie”, detalizaă CEDO într-un comunicat.
În urma acestor declaraţii. Selahattin Demirtas a fost inculpat de ”propagandă în favoarea ueni organizaţii teroriste”.
În unanimitate, ”Curtea apreciază că procedura penală angajată împotriva reclamantului cu privire la propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste nu răspundea unei nevoi sociale imperioase, nu era proporţională cu scopurile legitime vizate şi nu era, astfel, necesară într-o societate democratică”.
CEDO, braţul juridic al Conisliului Europei (CoE) cu sediul la Strasbourg, poate fi sesizată de către un cetăţean doar după ce au fost epuizate toate căile de recurs în ţara sa.
Turcia a fost condamnată la plata unor despăgubiri morale opozantului kurd, în cuantum de 2.500 de euro, şi la plata sumei de 1.000 de euro cheltuieli de justiţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...