Turcia comemorează luni dejucarea unei sângeroase tentative de lovitură de stat vizând să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă viguroasă continuă, într-un ritm susţinut, trei ani mai târziu, relatează AFP.
O serie de ceremonii, inclusiv mai multe discursuri ale lui Erdogan şi inaugurarea unui muzeu, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), la Istanbul, sunt prevăzute luni, pentru a marca ”15 iulie”, o zi de-acum de sărbătoare în Turcia.
Lui Erdogan, aceste ceremonii îi oferă ocazia de a aduna în jurul său, într-un context dificil, cu o economie şubredă, o spectaculoasă înfrângere electorală la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urmă cu trei ani, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, elemente din cadrul armatei au încercat să preia puterea, bombardând locuri la Ankara şi desfăşurând tancuri pe stradă în capitalăă şi la Istanbul.
Here's a look back at the events on the night of July 15, 2016, when the people of Turkey protected democracy in the face of a deadly coup attempt in the country pic.twitter.com/suja5Kjm3x
— TRT World (@trtworld) July 8, 2019
Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi mii de susţinători ai lui Erdogan ieşiţi în stradă la apelul preşedintelui au permis dejucarea insurecţiei. Aprpape 250 de persoane - în afară de pucişti - au fost ucise.
Ankara impută puciul eşuat predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan, devenit cel mai rău inamic al său. Gülen, care locuieşte de aproximativ 20 de ani în Statele Unite, neagă orice implicare.
Trei ani mai târziu, epurările unor presupuşi susţinători ai lui Gülen continuă într-un ritm susţinut, prin valuri de arestări săptămânale.
În urma puciului eşuat, Turcia, un stat membru NATO, s-a distanţat de Occident, acuzat de către Ankara de ”lipsă de empatie”, şis-a apropiat de Rusia.
Comemorarea puciului eşuat coincide cu noi tensiuni între Turcia şi partenerii săi occidentali legate de achiziţionarea de către Ankara a unor rachete ruse de tip S-400 şi unor forări în largul Ciprului, în pofida presiunilor europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.