Turcia a doborât duminică două avioane de luptă siriene şi a atacat un aeroport militar, la mare distanţă de frontul său de acţiune, într-o escaladare puternică a operaţiunilor sale militare, în urma morţii a zeci de soldaţi turci, săptămâna trecută, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Începând de joi, Ankara şi-a intensificat atacurile, inclusiv cu drone, împotriva forţelor siriene susţinute de Rusia, în urma morţii a 33 de soldaţi turci, într-un atacat aerian întreprins de forţele siriene.

Turcia a desfăşurat luna trecută mii de soldaţi şi vehicule militare în nord-vestul Siriei, în provincia Idlib, pentru a împiedica avansarea forţelor guvernamentale siriene, care au provocat refugierea a 1 milion de oameni spre graniţa cu Turcia.

Turcia găzduieşte deja 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, iar Ankara este hotărâtă să împiedice venirea altor migranţi din Siria. De asemenea, Ankara a permis migranţilor să pornească spre Uniunea Europeană, pentru a presa UE să o sprijine în criza siriană.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că forţele turce au distrus în ultimele patru zile opt elicoptere, 103 tancuri, 72 de obuziere, lansatoare de rachete, o dronă şi şase sisteme de apărare antiaeriană. El a numit operaţiunea turcă, a patra efectuată în Siria în ultimii patru ani, ”Operation Spring Shield” (Operaţiunea Scutul Primăverii)

Ca reacţie, armata siriană a anunţat că a doborât trei drone turceşti şi a avertizat că va doborî orice avion care va intra în spaţiul său aerian din nord-vest, care este controlat de ani de zile de Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În pofida avertismentelor, avioanele turce au doborât două avioane militare siriene, în timp ce agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că armata turcă a atacat aeroportul nefolosit Nayrab, aflat la vest de oraşul Alep.

Comandanţi ai opoziţiei susţinute de Turcia au spus că aeroportul Kuweires, aflat la est de Nayrab, a fost bombardat. Ambele aeroporturi sunt în interiorul teritoriului controlat de forţele guvernamentale siriene, marcând o extindere a ţintelor Ankarei.

Luptele au amplificat riscul ca Rusia şi Turcia, care au cooperat de-a lungul anilor pentru a ţine sub control luptele, chiar dacă susţin tabere opuse din războiul civil sirian, să intre în conflict direct.

Akar a spus că Turcia nu intenţionează să intre într-un conflict direct cu Rusia.

Oficialul a mai arătat că 2.212 membri ai forţelor siriene au fost ”neutralizaţi”, termen folosit pentru a-i numit pe cei ucişi, rănişi sau capturaţi.

Observatorul sirian din Marea Britanie, care monitorizează războiul, a anunţat că 74 de soldaţi sirieni şi luptători pro-Damasc au fost ucişi din 27 februarie.

Un număr de 55 de soldaţi turci au fost ucişi în Idlib în februarie.

Eforturile diplomatice făcute de Ankara şi Moscova pentru reducerea tensiunilor nu au reuşit să ajungă la un armistiţiu în Idlib, regiune controlată încă de rebeli.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat sâmbătă că deşi au avut loc progrese în discuţiile dintre delegaţiile turcă şi rusă, problema regiunii Idlib poate fi rezolvată doar de preşedinţii Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.