Protestele şi violenţele care au loc de aproape o săptămână în Anglia s-au extins luni seara la Plymouth, în sud-vest. Câteva sute de protestatari anti-imigraţie purtând steaguri engleze şi britanice s-au confruntat cu un număr mai mare de contra-manifestanţi, ţinuţi la distanţă de poliţişti în echipament antirevoltă. Protestatarii au aruncat cu cărămizi şi artificii şi s-au încăierat cu poliţia. Potrivit Sky News, trei poliţişti au fost răniţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înjunghierea mortală a trei fetiţe în oraşul Southport din nord-vestul Angliei, săptămâna trecută, a fost exploatată de grupuri anti-imigranţi şi anti-musulmane, prin dezinformare răspândită online şi amplificată de figuri de extremă-dreapta de profil înalt pentru a provoca dezordine în oraşe.

Violenţele au izbucnit marţea trecută după ce postări pe reţelele sociale au afirmat că presupusul atacator din Southport era un islamist radical care tocmai sosise în Marea Britanie şi era cunoscut serviciilor de informaţii. Poliţia afirmă însă că suspectul, în vârstă de 17 ani, s-a născut în Marea Britanie. De asemenea, poliţia a anunţat că nu tratează crimele de la Southport ca pe un incident terorist.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Părinţii suspectului se mutaseră în Marea Britanie din Rwanda.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a declarat că participanţii la revolte s-au simţit "încurajaţi să stârnească ura rasială", iar protestele nu au fost un răspuns proporţional la îngrijorările legate de nivelurile aproape record ale imigraţiei. "Oamenii rezonabili nu iau cărămizi şi nu le aruncă în poliţie", a spus ea.

Protestele, la care au participat mai ales câteva sute de persoane, au început în Southport şi au continuat apoi în întreaga ţară, cu magazine jefuite şi moschei şi afaceri deţinute de asiatici atacate. Au fost incendiate maşini, iar unele videoclipuri neverificate de pe reţelele sociale arată că membri ai minorităţilor etnice au fost bătuţi.

Australia şi Nigeria au fost printre ţările care au emis luni avertismente pentru cetăţenii care locuiesc sau călătoresc în Marea Britanie.

În Rotherham, în nordul Angliei, protestatarii au încercat duminică să pătrundă într-un hotel care găzduia solicitanţi de azil, în ceea ce premierul Keir Starmer a numit un act de "golănie de extremă dreapta", după ce sâmbătă au fost proteste în alte oraşe engleze, dar şi în Belfast, în Irlanda de Nord.

Starmer a promis că o "armată permanentă" de poliţişti specializaţi vor aborda izbucnirile de violenţă acolo unde este necesar.

De asemenea, Adunarea Irlandei de Nord îşi va încheia vacanţa de vară cu o zi mai devreme pentru a discuta despre violenţe.

POLIŢIA DĂ VINA PE DEZINFORMAREA ONLINE. POLEMICĂ MUSK-STARMER

Poliţia a acuzat dezinformarea online, amplificată de personalităţi de prim rang, că ar fi la originea violenţelor.

Stephen Yaxley-Lennon, cunoscut sub pseudonimul Tommy Robinson şi anterior lider al defunctei organizaţii anti-islam English Defence League (Liga de Apărare Engleză), a fost învinuit de presă pentru răspândirea de informaţii eronate către cei 875..000 de adepţi ai săi de pe X.

"Vă mint pe toţi", a spus Yaxley-Lennon. "Încearcă să întoarcă naţiunea împotriva mea. Am nevoie de voi, voi sunteţi vocea mea", a declarat liderul.

Apoi Elon Musk, proprietarul X, a intervenit şi el. Răspunzând unei postări pe X care dădea vina pe migraţia în masă şi pe graniţele deschise pentru dezordinea din Marea Britanie, el a scris: "Războiul civil este inevitabil".

Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat că "nu există nicio justificare" pentru comentariul lui Musk. Ulterior, Musk l-a criticat pe Starmer pentru o postare pe X în care identifica moscheile ca având nevoie de protecţie specială.

Un avocat din Londra a declarat pentru Reuters că cei din comunitatea britanică din Bangladesh "trăiesc în frică". "Nu am mai văzut niciodată acest tip de grupuri de extremă dreapta (atât de) active şi anti-imigranţi", a spus el. "Sper că guvernul britanic va lua iniţiativa de a calma situaţia", a spus avocatul.

Ministrul britanic al tehnologiei, Peter Kyle, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai platformelor de social media, inclusiv X, pentru a le reaminti responsabilitatea lor de a opri răspândirea urii rasiale şi incitarea la violenţă. "Există o cantitate semnificativă de conţinut care circulă şi de care platformele trebuie să se ocupe în ritm rapid", a declarat acesta.

STARMER PROMITE PEDEPSE RAPIDE

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat că protestatarii violenţi care au vizat comunităţile musulmane se vor confrunta rapid cu "întreaga forţă a legii".

"Indiferent de motivaţia aparentă, acesta nu este un protest, este violenţă pură şi nu vom tolera atacurile asupra moscheilor sau comunităţilor noastre musulmane", a declarat Starmer luni, după o întâlnire de urgenţă cu şefii poliţiei şi ai închisorilor.

"Toată forţa legii va fi aplicată tuturor celor care sunt identificaţi ca participanţi", a promis premierul.

Şefii poliţiei au declarat că au arestat 378 de persoane de la începutul tulburărilor şi au avertizat cu privire la "pedepse lungi cu închisoarea" pentru cei găsiţi vinovaţi de tulburări violente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.