Încercarea preşedintelui Donald Trump de a îngheţa sute de miliarde de dolari în ajutoare federale a fost blocată temporar în instanţă, marţi, după ce a semănat haos în întregul guvern şi a stârnit temeri că va întrerupe programele ce deservesc zeci de milioane de americani care depind de ele, relatează Reuters.
Cu câteva minute înainte ca ordinul executiv să intre în vigoare la ora locală 17.00 (24:00, ora României), un judecător federal a blocat îngheţarea cheltuielilor decisă de Trump, care ar fi afectat mii de programe federale de subvenţionare. Judecătoarea districtuală Loren AliKhan a acordat o suspendare temporară a ordinului, după ce mai multe grupuri de advocacy au susţinut că îngheţarea fondurilor ar fi dezastruoasă pentru programe care variază de la îngrijirea sănătăţii la construcţia de drumuri.
Instanţa va reveni asupra problemei luni.
Directiva radicală a lui Trump a fost cel mai recent pas în efortul său de a revizui cheltuielile guvernului federal, în cadrul căruia noul preşedinte a stopat deja ajutorul extern, a îngheţat angajările şi a închis programe de diversitate în zeci de agenţii. Administraţia sa a oferit, de asemenea, marţi stimulente lucrătorilor federali care pleacă de bunăvoie, pentru a reduce dimensiunea guvernului.
Democraţii au criticat îngheţarea finanţării ca fiind un atac ilegal asupra autorităţii Congresului în ceea ce priveşte cheltuielile federale şi au declarat că această măsură întrerupe deja plăţile către medici şi cadrele didactice pentru preşcolari.
Republicanii au apărat în mare parte ordinul ca fiind o îndeplinire a promisiunii de campanie a lui Trump de a ţine în frâu bugetul de 6,75 trilioane de dolari.
MEDICAID S-A BLOCAT
Casa Albă a declarat că îngheţarea fondurilor a fost necesară pentru a se asigura că programele de ajutor federal sunt aliniate la priorităţile preşedintelui republican. Subvenţiile şi împrumuturile federale ating practic fiecare aspect al vieţii americanilor, sute de miliarde de dolari fiind direcţionate către educaţie, asistenţă medicală şi programe de combatere a sărăciei, asistenţă pentru locuinţe, ajutor în caz de dezastre, infrastructură şi o serie de alte iniţiative.
Administraţia Trump a precizat că programele care oferă beneficii directe americanilor nu vor fi afectate. Dar senatorul democrat Ron Wyden a spus că biroul său are confirmarea că medicii din toate cele 50 de state nu au putut să obţină plăţi de la Medicaid, care oferă acoperire medicală pentru 70 de milioane de americani cu venituri mici.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat pe X că guvernul ştie că portalul Medicaid nu a funcţionat, dar susţine că nicio plată nu este afectată. Ea a spus că site-ul va fi din nou online în scurt timp.
Oficialii din industria de îngrijire a sănătăţii au declarat că întreruperea ar putea provoca efecte de durată. „Dacă guvernul federal nu mai trimite fonduri contractorilor Medicaid, rezultatul ar fi un dezastru total, cu furnizorii Medicaid care ar ieşi din afaceri”, a declarat Sara Ratner de la compania de asistenţă medicală NOMI Health.
Ordinul lui Trump se confruntă cu o altă provocare legală din partea procurorilor generali din statele democrate, care au susţinut într-un proces că îngheţarea încalcă Constituţia SUA şi ar avea un efect devastator asupra statelor care se bazează pe ajutorul federal pentru o parte substanţială a bugetelor lor.
Dar reducerile propuse ar putea să afecteze puternic şi statele cu orientare republicană, ai căror locuitori sunt beneficiari importanţi ai programelor federale majore.
Decizia de îngheţare se referă şi la orice sumă destinată ajutorului extern şi organizaţiilor neguvernamentale.
Cele 55 de agenţii implicate trebuie să examineze mai mult de 2.600 de programe de subvenţionare.
PRECIZĂRILE CASEI ALBE
Casa Albă a precizat că ordinul lui Trump nu va afecta plăţile de asigurări sociale sau Medicare pentru americanii în vârstă sau asistenţa acordată direct persoanelor, cum ar fi unele ajutoare alimentare şi programe de asistenţă socială pentru săraci. De asemenea, Pentagonul a declarat că acesta nu se va aplica contractanţilor săi.
Într-un al doilea memorandum publicat marţi, Casa Albă a declarat că plăţile pentru Medicaid, pentru agricultori, întreprinderi mici, asistenţă pentru chirii şi programul preşcolar Head Start vor continua fără întrerupere. Dar senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut a declarat că sistemul de rambursare pentru programul Head Start a fost oprit în statul său, împiedicând instituţiile preşcolare să plătească personalul.
Nu este clar dacă alte programe de subvenţionare de miliarde de dolari, cum ar fi cercetarea ştiinţifică, construcţia de autostrăzi şi recuperarea dependenţilor, vor fi afectate.
Casa Albă nu a părut să facă excepţie nici pentru ajutoarele pentru dezastre acordate unor zone precum Los Angeles şi vestul Carolinei de Nord, care au fost devastate de dezastre naturale. Trump a promis sprijin guvernamental atunci când a vizitat ambele zone săptămâna trecută.
Îngheţarea fondurilor federale a urmat suspendării de către preşedinte a ajutorului extern. Marţi a început să fie întreruptă furnizarea de medicamente vitale către ţările din întreaga lume care depind de asistenţa pentru dezvoltare a SUA.
AGENŢIILE ÎNCEARCĂ SĂ ÎNŢELEAGĂ
Agenţiile au încercat să înţeleagă cum să pună în aplicare noul ordin.
Departamentul de Justiţie va întrerupe finanţarea în valoare de 4 miliarde de dolari, potrivit unui memorandum văzut de Reuters, inclusiv a ajutorului pentru Centrul Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi.
Aliaţii republicani ai lui Trump au făcut presiuni pentru reduceri drastice ale cheltuielilor, deşi acesta a promis să menajeze asigurările sociale şi Medicare, care reprezintă aproximativ o treime din buget. Alte 11 procente din buget sunt destinate plăţii dobânzilor guvernamentale, care nu pot fi atinse fără a declanşa un default ce ar zgudui economia mondială.
Democraţii au criticat îngheţarea cheltuielilor ca fiind ilegală şi periculoasă. „Această decizie este ilegală, distructivă, crudă”, a declarat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. „Familiile americane sunt cele care vor suferi cel mai mult”, a spus senatorul democrat.
Constituţia SUA conferă Congresului controlul asupra chestiunilor legate de cheltuieli, însă Trump a declarat în timpul campaniei sale că el crede că preşedintele are puterea de a bloca banii pentru programele care nu îi plac. Candidatul său pentru funcţia de director al bugetului la Casa Albă, Russell Vought, care nu a fost încă confirmat de Senat, a condus un grup de reflecţie care a susţinut că Congresul nu poate cere unui preşedinte să cheltuiască bani. Democraţii au încercat să amâne numirea sa, dar ar avea nevoie de sprijinul republicanilor pentru a reuşi.
Cel puţin un republican de centru, reprezentantul american Don Bacon, a declarat că speră ca ordinul să fie de scurtă durată. „Nu trăim într-o autocraţie. Este un guvern divizat. Avem o separare a puterilor”, a spus el.
Un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi a arătat că rata de aprobare a lui Trump a scăzut uşor la 45% de la preluarea mandatului la 20 ianuarie şi că majorităţile dezaprobă eforturile sale de a redenumi Golful Mexic şi încercarea sa de a refuza cetăţenia copiilor născuţi în SUA ai căror părinţi nu sunt cetăţeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...