”Poate” că preşedintele rus ”nu vrea să oprească războiul” în Ucraina, a declarat Donald Trump sâmbătă, în timp ce Vladimir Putin dă asigurări că este pregătit să negocieze o soluţie a conflictului ”fără nicio condiţie prealabilă”, în contextul în care Washingtonul exercită presiuni să se ajungă la o încetare a focului între Ucraina şi Rusia, relatează AFP.
”Nu exista niciun motiv ca Putin să tragă rachete în zone civile, oraşe şi sate, în ultimele zile. Asta mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul şi că mă amăgeşte, iar atunci trebuie să facem altfel”, a scris pe reţeaua sa Truth Social preşedintele american, după ce Rusia a revendicat recucerirea completă a regiunii Kursk, dezminţită de Kiev.
????Donald Trump on Putin: “It makes me think that maybe he doesn’t want to stop the war.” pic.twitter.com/n6sKN4dP7C
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) April 26, 2025
Cu o zi mai înainte preşedintele rus i-a spus emisarului lui Donald Trump Steve Witkoff căeste pregătit să negocieze soluţionarea Războiului din Ucraina ”fără nicio condiţie prealabilă”.
Preşedintele american face această declaraţie după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la vatican, în marja funeraliilor Papei Francisc, o discuţie pozitivă potrivit ameblor părţi.
Aplecaţi unul către altul, cu feţele la doar câţiva centimetri distanţă, potrivit unor fotografii difuzate de preşedinia ucraineană, cei doi au vorbit doar timp de 15 minute, în Bazilica Sf Petru, în care se oficiau funeraliile Papei.
”Bună reuniune. Am discutat mult tête-à-tête. Sper că vom obţine rezultate în toate punctele abordate”, a comentat preşedintele ucrainean pe reţele de socializare, anunţând încă o dată că vrea ”o încetare a focului totală şi necondiţionată”.
”O reuniune foarte simplică, care ar putea deveni istorică, dacă ajungem la rezultate comune”, a adăugat el.
ACCELERARE DIPLOMATICĂ
Casa Albă a catalogat, la rândul său, această întâlnire ”foarte productivă”.
Donald Trump a părăsit Roma imediat după funeralii şi se întoarce în Statele Unite.
Este pentru prima oară când cei doi se reîntâlnesc de la schimbul de replici dur, la Washington, la 28 februarie, când Donald Trump şi vicepreşedintele său J. D. Vance l-au certat literalmente pe preşedintele ucrainean.
În altă imagine, cei doi stau în picioare în bazilică, în compania altor doi principali aliaţi ai Ucrainei, Emmanuel Macron şi Keir Starmer, cele două puteri nucleare europene care pot juca un rol important în furnizarea unor eventuale garanţii de securitate Ucrainei, în cazul unei încetări a ostilităţilor.
Starmer a discutat cu Zelenski despre ”progrese realizate în ultimele zile în vederea garantării unei păci drepte şi durabile în Uceaina”.
”Ei au convenit să menţină dinamica şi să continue să lucreze activ împreună cu partenerii lor internaţionali”, anunţă într-un comunicat Guvernul britanic.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit tête-à-tête cu Emmanuel Macron şi urma să se întâlnească sâmbătă după-amiaza cu Ursula von der Leyen.
Funeraliile Papei au fost locul unei efervescenţe diplomatice în centrul căreia s-a aflat Războiul din Ucraina, căruia Donald Trump vrea să-i pună capăt cât mai rapid posibil, exercitând presiuni puternice asupra lui Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia îşi consolidează ascendentul pe front.
Donald Trump a dat asigurări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că Rusia şi Ucraina sunt ”foarte aproape de un acord”, fără să-i dezvăluie conturul.
Accelerarea negocierilor se manifestă şi pe canale între Washington şi Moscova. Vladimir Putin, care a început cu Donald Trump de mai multe luni o apropiere sensibilă, a evocat ”posibilitatea” unor ”negocieri directe” între Moscova şi Kiev.
Între cei doi beligeranţi nu au mai avut loc negocieri directe în vederea unei opriri a războiului de la cele care au eşuat în 2022.
KURSK
În această zi a întâlnirii de la Roma, Moscova a anunţat că şi-a recucerit întregul teritoriu în regiunea Kursk, unde ucrainenii au lansat o ofensivă în august 2024. Kievul a dezminţit acest lucru şi a anunţat că aceste lupte continuau.
Vladimir Putin a lăsat de înţeles în trecut că nu este pregătit să negocieze un sfârşit al conflictului, atât timp cât ucrainenii nu sunt ”goniţi” în întregime din această zonă.
Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a salutat ”ajutorul important” al aliaţilor nord-coreeni, ”conform Acordului Parteneriatului Strategic”, care leagă Moscova şi Phenianul, o ilustrare a dimensiunii globale a conflictului ucrainean.
După această recucerire, Kievul se vede privat de o pârghie în eventuale negocieri viitoare, cu atât mai mult cu cât situaţia militară s-a degradat treptat per ansamblu, sporind presiunile asupra lui Volodimir Zelenski, care are o nevoie vitală de o susţinere americană pentru a continua să se opună invaziei ruse lansată în februarie 2022.
Donald Trump, care a declarat în campania sa electorală că ar putea să pună foarte rapid capăt războiului, pare să vrea să-i forţeze mâna lui Volodimir Zelenski pentru ca să înceapă un proces de soluţionare a conflictului, însă Kievul se teme că protectorul său american l-ar putea constrânge să accepte condiţii foarte favorabile Kremlinului, fie că este vorba despre eventuale concesii teritoriale, fie de garanţii de securitate ale Ucrainei.
Donald Trump a declarat, de exemplu, că Rusia va păstra, la sfârşitul războiului, Crimeea, o peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014, o ipoteză respinsă până în prezent de către Volodimir Zelenski.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...