Donald Trump l-a sunat la 24 septembrie pe Hassan Rohani, în timpul Adunării Generale a ONU, dar preşedintele iranian a refuzat să răspundă, dezvăluie New Yorker şi New York Times, o informaţie confirmată de o sursă doplomatică franceză pentru AFP.
În timpul AG a ONU, săptmâna trecută, delegaţia franceză a instalat o linie telefonică securizată la hotelul newyorkez unde era cazată delegaţia iraniană, pentru ca cei doi preşedinşi să discute în mod direct.
Emmanuel Macron a depus eforturi diplomatice importante pentru a-i determina pe cei doi să vorbească, însă zadarnic. El aştepta la Hotelul Millennium, unde era cazată delegaţia iraniană.
”La New York, până în ultimul moment, Emmanuel Macron a încercat să stabilească un contact, pentru că întrevederile sale cu preşedinţii Trump şi Rohani sugerau că acest contact era posibil”, a declarat anturajul său.
În cele 48 de ore pe care le-a petrecut la New York, preşedintele francez, care acţionează de luni de zile în vederea unei întâlniri între cei doi lideri, s-a întâlnit în trei rânduri cu Donald Trump şi în două rânduri Hassan Rohani şi a pledat înfavoarea unui dialog direct.
În seara în care urma să ia avionul înapoi la Paris, el a apreciat că un apel telefonic între cei doi era posibil, potrivit aceleiaşi surse.
Delegaţia franceză a trimis tehnicieni să instaleze, în acea seară, o linie securizată între Hotelul Lotte, unde se afla preşedintele american şi Hotelul Millennium, cu acordul celor două părţi.
Donald Trump a sunat la ora stabilită, însă Hassan Rohani i-a trasmis preşedintelui francez că nu va răspunde la telefon.
”Discuţia a continuat să se blocheze asupra acestui punct dur: iranienii vor mai întâi o ridicare a sancţiunilor americane, Donald Trump vrea mai întâi ca Iranul să-şi asume angajamente în dosarul nuclear şi cu privire la activităţile sale balistice şi în regiune”, potrivit acestei surse.
”Teheranul a spus nu. Este un lucru nefericit, pentru că exigenţele pe fond erau admise de preşedintele Rohani şi preşedintele Trump”, afirmă ea.
”Ceea ce rezultă este că Hassan Rohani nu avea mână liberă la New York”, apreciază această sursă, care consideră că unii reprezenţi ”duri” ai regimului iranian au interesul să menţină izolarea ţării, sufocată de sancţiunile americane.
”Ceea ce este important este că iranienii nu au spus «nu», ci au spus că au nevoie de timp”, subliniază Parisul, care consideră că acest contact direct rămâne singura cale de evitare a unui conflict grav la Golful Perisc.
”Să se spună că preşedintele a aşteptat pe culoar, aşa cum spune presa americană, este fals. Principiul unui contact telefonic era acceptat, Emmanuel Macron urma să participe la această discuţie, pentru a facilita contactul”, dă asigurări sursa diplomatică franceză.
”Preşedintele s-a dus într-un salon de recepţie la Hotelul Millennium, unde iranienii îl aşteptau - nu te inviţi la un şef de stat fără consimţământul său. El nu a aşteptat mult timp. El nu l-a văzut pe preşedintele Rohani, care nu a răspuns la telefon. El a folosit atunci linia securizată pentru a-l suna pe Donald Trump, pentru a-l informa. Acesta din urmă i-a mulţumit pentru eforturile sale şi l-a încurajat să le continue”, declară această sursă.
”Contactul direct între Iran şi Statele Unite ar fi putut permite să se lanseze negocieri, care ar fi putut după aceea să se efectueze, de exemplu, cu cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (al ONU) plus Germania”, conchide sursa.
Teheranul şi Washingtonul sunt la cuţite după ce Statele Unite s-au retras unilateral, în mai 2018, din Acordul de la Viena în dosarul nuclar iranian şi au reimpus sancţiuni economice dure Iranului.
Cele două ţări aproape c-au intrat într-un conflict direct în iunie, pe fondul unei escaladări militare la Golful Persic.
Atacul din Arabia Saudită cu drone şi rachete de la 14 septembrie, de care Washingtonul şi europenii acuză Iranul, a sporit tensiunile şi mai mult.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...