Preşedintele american în exerciţiu şi-a intensificat marţi atacurile personale vizând integritatea rivalului său democrat Joe Biden, înainte de a-l înfrunta joi într-o ultimă dezbatere decisivă, relatează AFP.
Cu exact două săptămâni înainte de alegeri, tonul fostului om de afaceri - aflat în dificultate în sondaje şi care se teme că va fi un preşedinte cu un singur mandat - este mai agresiv ca niciodată.
”Este un caz de corupţie majoră”, a tunat el la Fox News, apreciind că secretarul Justiţiei Bill Barr trebui să deschidă rapid o anchetă.
Preşedintele republican în exerciţiu subliniază de mai multe săptămâni - fără elemente concrete în sprijin - că familia Biden este o ”întreprindere criminală”.
"You're a criminal for not reporting it. You are a criminal for not reporting it." -- Trump calls @jeffmason1 "a criminal" for not reporting on Hunter Biden's emails pic.twitter.com/k9f7sTHm93
— Aaron Rupar (@atrupar) October 19, 2020
Unghiul său de atac? Afacerile lui Hunbter Biden în Ucraina şi în China, în timp ce tatăl său era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017).
President Trump claims "the Biden family is a criminal enterprise." pic.twitter.com/FvYpl5596I
— The Hill (@thehill) October 18, 2020
În acest context, ultima dezbatere între cei doi candidaţi septuagenari, care are loc joi la Nashville, în Tennessee, se anunţă tensionată, după o primă înfruntare deosebit de haotică în care s-au aplicat lovituri jos.
”Nu e nimic echitabil în această dezbatere”, a apreciat Donald Trump, reiterându-şi virulentele atacuri personale la adresa moderatoarei Kristen Welker şi criticile la adresa Comisiei independente însărcinate cu organizarea dezbaterilor.
Trump on Fox & Friends, talking debates: "These people are not good people, this commission."
— The Recount (@therecount) October 20, 2020
He then goes off on Kristen Welker, Savannah Guthrie and Chris Wallace. Everyone is bad. pic.twitter.com/SYtE6qDtdX
În vederea evitării haosului primei înfruntări, microfoanele celor doi candidaţi vor fi ”tăiate” atunci când nu vor avea cuvântul.
”Comisia doreşte ca candidaţii să-şi respecte timpul la cuvânt respectiv, ceea ce va face dezbaterea publică să progreseze în favoarea spectatorilor”, a anunţat Comisia.
”Voi face orice s-ar întâmpla, dar este nedrept”, a declarat Donald Trump.
Îşi va schimba el, oare, strategia faţă de prima dezbatere, în care l-a întrerupt în pemanenţă pe rivalul său democrat?
”Unii spun că ar trebui lăsat să vorbească, pentru că sfârşeşte întotdeauna prin a pierde firul”, a răspuns preşedintele american, care încearcă, de luni de zile, să-l prezinte pe adversarul său ca pe un bătrân care nu înţelege ce i se întâmplă şi care şi-a pierdut esenţialul capacităţilor intelectuale.
”MĂ BAT”
La fel ca în 2016, Donald Trump pozează într-un candidat care nu face parte din clică şi care se bate pentru americani, departe de intrigile de la Washington.
”Eu mă bat împotriva Partidului Democrat, împotriva presei Fake News (...) şi acum împotriva giganţilor tehnologiei”, a tunat el.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, Departamentul american al Justiţiei declanşează marţi proceduri împotriva Google cu privire la încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei.
Această iniţiativă reprezintă cea mai importantă acţiune judiciară din ultimii peste 20 de ani a Guvernului federal american împotriva unuia dintre giganţii din "Big Tech"-ul american (Google, Amazon, Facebook, Apple).
Întrebat despre acumularea sondajelor defavorabile, preşedintele american în exerciţiu şi-a afişat încrederea, lăudându-şi capacitatea de a mobiliza mulţimi importante atunci când se deplasează în ţară.
”Cred că suntem într-o poziţie foarte bună”, a declarat el, cu câteva ore înainte de a pleca cu avionul în Pennsylvania, unde îşi continuă maratonul electoral.
”Nu s-au mai văzut vreodată mitinguri de campanie cu atâta dragoste şi cu asemenea mulţimi”, a subliniat preşedintele, care urmează să se întoarcă în Florida, unde luni a început votul anticipat.
Votul anticipat este scrutat cu o atenţie deosebită anul acesta, în contextul în care continuă să bată recordul, şi conducând uneori la formarea unor cozi în state în care a început.
Aproximativ 30 de milioane de americani au votat în întreaga ţară prin corespondenţă sau personal - ceea ce ar putea reprezenta aproape o cincime din prezenţa la vot, potrivit organizaţiei independente Elections Project.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...